UP Board Class 9th English Chapter 3 Question Answer The Seven Ages of Man (William Shakespeare).

Class 9 English Poetry Chapter 3 Questions and Answers UP Board The Seven Ages of Man (William Shakespeare).

कक्षा 9 अंग्रेजी पाठ 3 प्रश्न उत्तर

Read the following stanzas given below and answer the questions that follow each :
नीचे दिये हुए निम्नलिखित पद्यांशों को पढ़िये और नीचे दिये हुए प्रश्नों के उत्तर दीजिए—
1. All the World’s a stage,
And all the men and women merely players,
They have their exits and their entrances
And one man in his time plays muny parts,
His acts being seven ages.
Questions.
(i) Why does the poet call this world a huge theatre?
इस संसार को कवि ने क्यों विशाल नाट्यशाला कही है?
(ii) Why do the poet call men and women merely players?
कवि ने पुरुषों एवं महिलाओं को मात्र केवल पात्रे क्यों कहा?
(iii) Identify the figure of speech, ‘All the world’s a stage’.
संसार (दुनिया) एक रंगमंच है में से figure of speech को पहचानिए।
(iv) Name all the stages mentioned here.
यहाँ उल्लेखित सभी चरणों का वर्णन कीजिए
Answers.
(i) Poet call this world huge theatre because men and women who are born in this world
play different roles assigned to them by destiny and God is the spectator of this drama performed by them.
कवि ने इस संसार (दुनिया) को एक विशाल रंगमंच कहा क्योंकि महिलाएं और पुरुष जिन्होंने इस संसार (दुनिया)
में जन्म लिया है वह अपने भाग्य द्वारा मिली भूमिकाओं का निर्वाह करते हैं। उनके द्वारा दर्शित नाट्य को ईश्वर देखता है।
(ii)The poet calls men and women merely players because they do not choose their roles
themselves. They are merely puppets in the hands of God. Their roles are allotted to
them and they can not oppose their roles.
कवि के अनुसार महिलाएं एवं पुरुष केवल पात्र है क्योंकि वह स्वयं अपनी भूमिकाओं का चयन नहीं करते वह
केवल ईश्वर के हाथ की कठपुतली है। जो भूमिकाएँ (कार्य की) निर्वाह करने को दी जाती है वह उसका विरोध
नहीं कर सकते हैं। उनकी भूमिका पूर्व निर्धारित है वे केवल अभिनेत्री व अभिनेता हैं।
(iii) Figure of speech ‘metaphor’.
figure of speech ‘रूपक अलंकार है।
(iv)The poet has mentioned seven (UPBoardSolutions.com) stages-infant, school-going boy, lover, soldier, judge, the
man of age and the dotage of old age.
कवि के अनुसार सात चरण हैं-शैशवावस्था, स्कूली छात्र, प्रेमावस्था, सैनिक एवं न्यायाधीश अन्ततः वृद्धावस्था।

UP Board Solutions

2. At first the infant,
Mewling and puking in the nurse’s arms
And then,the whinning school boy with his satchel
And shining morning face, creaking like snail
Unwillingly to school. And then the lover,
Sighing like a furnace; with woeful ballad
Made to his mistress eyebrow.
Questions.
(i) What are the activities of a sucking baby?
चूषक शिशु के क्रियाकलाप क्या होते हैं?
(ii) Why does a child not what to go to school?
बच्चा स्कूल (विद्यालय) क्यों नहीं जाना चाहता है?
(iii) How does a child go to school?
बच्चा स्कूल (विद्यालय) कैसे जाता है?
(iv) When does a lover feel dejected?
एक प्रेमी अपने को निरुत्साहित कब अनुभव करता है?
Answers:
(i) A sucking-baby weeps, cries, sobs and vomits. It plays in nurse’s arms.
चूषक शिशु रोता, चिल्लाता, सिसकियाँ भरता तथा उल्टी करता है। वह परिचारिका के बांहों में खेलता है।
(ii) A child wants to play more and more, so he/she shows his/her unwillingness to go to
school.
एक बच्चा ज्यादा-ज्यादा खेलना पसन्द करता है इसलिए वह स्कूल जाने में अपनी अनिच्छा दिखाता है।
(iii) While going to school, a child is dressed very well. His face shows brightness. He bears
the burden of bag on his shoulder and goes to school with slow steps.
स्कूल जाते समय, बच्चा अच्छी तरह सज्जित होता है। उसके चेहरे पर चमक दिखाई देती है, अपने कंधों पर अपने
बस्ते का बोझ उठाता है और धीरे-धीरे (UPBoardSolutions.com) कदमों से स्कूल जाता है।
(iv) A lover feels dejected when his beloved shows indifferent attitude for him.
जब एक प्रेमिका अपने प्रेमी के प्रति उदासीनता दर्शाती है, तब प्रेमी अपने को हतोत्साहित अनुभव करता है।

3. Then a soldier,
Full of strange oaths and bearded like the par
Jealous in honour, sudden and quick in quarrel
Seeking the bubble reputation
Even in the Cannon’s mouth,
Questions.
(i) Why does a soldier take strange oaths?
सिपाही (सैनिक) विचित्र शपथ क्यों लेता है?
(ii) What is the appearance of a soldier?
सैनिक की छवि पर प्रकाश डालिए या सैनिक की छवि कैसी होती है?
(iii) Which thing is very dear to the soldier?
किसी सैनिक को क्या चीज बहुत पसन्द है।
(iv) What is the chief aim of soldier’s life?
सैनिक के जीवन का मुख्य उद्देश्य क्या है?
Answers:
(i) While accepting the commission in Army, a soldier takes many oaths indifferent languages.
He swears to show the feelings of patriotism, honour and dedication for his nation.He
swears that he would defend his country at the cost of his life.
जब किसी सैनिक की सेना में नियुक्ति होती है तो सैनिक भिन्न-भिन्न भाषाओं में कई शपथ लेता है। वह देश
के प्रति देशभक्ति, गौरव और समर्पण की भावनाओं की शपथ लेता है, और शपथ लेता है कि अपने जीवन का
बलिदान देकर भी देश की रक्षा करूंगा।
(ii) A Soldier, due to remaining far from his house for a long time, has a rough and shabby
appearance. He keeps dense and rough beard and moustache.
एक लम्बे समय तक अपने घर से दूर रहने के कारण एक सैनिक की छवि रूखी व जीर्ण-शीर्ण दिखाई देती है।
वह रूखी दाढ़ी व घनी मूंछ रखता है।
(iii) A Soldier is very fond of (UPBoardSolutions.com) his honour. He is always ready to defend it. Whenever it comes
to his notice that his honour is being attacked or even fingered at in the least, he becomes
ready to pick up a quarrel.
सैनिक हमेशा अपने गौरव व सम्मान को बचाए रखना चाहता है। किसी भी स्थिति में उसकी रक्षा के लिए समर्पित रहता है
वह अपने देश की रक्षा के लिए लेश-मात्र संकट को सहन नहीं करता। उसको संकट की सूचना प्राप्त
होते ही वह युद्ध के लिए तैयार हो जाता है।
(iv) The chief aim of soldier’s life is to gain name and fame which, very short-lived, is all in all
to him and for which he is ever ready to risk his life.
सैनिक का मुख्य उद्देश्य है कि वह कम समय में नाम एवं ख्याति प्राप्त करना चाहता है। उसके प्रति अपने जीवन
को संकट में डालने के लिए भी हमेशा तत्पर रहता है। वही उसके जीवन का मुख्य लक्ष्य है।

4. And then, the Justice,
In fair round belly with good copon lined,
With eyes severe, and beard of formal cut
Full of wise saws, and modern instances;
And so he plays his part.
Questions.
(i) What sort of life does a judge likes to lead?
जज किस प्रकार का जीवन-यापन पसन्द करते हैं?
(ii) Why does a judge wear the expression of harshness?
जज (न्यायाधीश) क्यों निष्ठुरता के भाव अभिव्यक्त करते हैं?
(iii) What sort of beard does the judge keep?
जज किस प्रकार की दाढ़ी रखते हैं?
(iv) How does a judge convince by his speech?
जज कैसे उसकी वाक्-क्षमता से प्रभावित हुए?
Answers:
(i) A judge is fond of leading a life luxurious and Comforts.
जज विलासी और आरामदायक जीवन-यापन पसन्द करते हैं।
(ii) A judge outwardly wears the expression of harshness and strictness because he tries to show himself an embodiment of discipline in order to impress everyone.
न्यायवेत्ता (जज) अनुशासन की मूर्त रूप से सभी को प्रभावित करना चाहते हैं इसलिए जज बाह्य रूप से कठोर एवं निष्ठुर दिखाई देते हैं।
(iii) A judge keeps beard which is neatly trimmed after conventional pattern.
न्यायवेत्ता पारम्परिक स्वरूप में चलन के अनुसार कटी हुई दाढ़ी रखते हैं।
(iv) By using many wise maxims and common place illustrations, in his speech, a judge convinces.
न्यायवेत्ता विद्वतापूर्ण नीतियों द्वारा जन साधारण स्थानों पर दृष्टांत देकर अपनी वाक्क्षमता से प्रभावित करते हैं।

UP Board Solutions

5. The sirth age shifts
Into the lean and slipper’d pantaloon,
With spectacles on nose and pouch on side;
His youthful hose, well saved, a world too wide
For his shrunk shank and his big manly voice,
Turning again towards childish treble pipes
And whistles in his sound. Last scene of all,
That ends this strange eventful history,
Is second childishness and mere oblivion
Sans teeth, sans eyes; sans taste, sans everything.
Questions.
(i) What happens with a man of age in the sixth stage?
छठे चरण में व्यक्ति के साथ क्या होता है?
(ii) How does a man look like in the sixth stage?
छठे चरण में व्यक्ति किस प्रकार दिखने लगता है?
(iii) How does the voice of the old man change?
वृद्ध व्यक्ति की आवाज में किस प्रकार परिवर्तन आता है?
(iv) Why is the last stage called the second childhood?
अंतिम चरण को दूसरा बचपन क्यों कहा गया है?
Answers:
(i) In the sixth stage, man loses all his charms of his youth. He becomes lean and thin. His eyesight grows weak and he cannot see properly. He loses all his strength of youth. His manly voice also changes. His hands and fingers tremble while doing some work. His legs cannot endure the burden of the body. In this way he becomes invalid in every way.
छठे चरण में व्यक्ति अपने युवावस्था के आकर्षण को खो देता है। वह पतला-दुबला बन जाता है।उसकी आँखों की रोशनी कम हो जाती है और वह ठीक तरह से नहीं देख पाता। वह अपनी युवावस्था की शक्ति को खो देता है। उसकी पुरुषोचित आवाज भी बदल जाती है। उसके हाथ और (UPBoardSolutions.com) उंगलियाँ कोई भी काम करने में काँपने लगती हैं। उसके पैर उसके शरीर का भार (बोझ) उठाने में असमर्थ हो जाते हैं। इसलिए वह हर प्रकार से अक्षम हो जाता है।
(ii) In the sixth stage, the man of age becomes a lean comic figure because he wears slippers, spectacles and a pouch (bag).
छठे चरण में व्यक्ति हास्य का पात्र बन के रह जाता है क्योंकि वह चप्पल, चश्में पहनता है और झोला लेकर चलता है।
(iii) His once such loud manly voice now shrink into the shrill voice of a child, having mumbling and squeaking sounds.
किसी समय की उसकी बुलंद पुरुषोचित आवाज़ सिकुड़कर,एक बच्चे की मिमियाहट में बदल जाती है। हर वक्त अस्पष्ट बोलने लग जाता है।
(iv) The last stage is also called second childhood because all the memory of the past is lost
and all the senses decay and the man then becomes almost nothing-without teeth, without eyes and without taste.
अंतिम चरण को दूसरा बचपन इसलिए कहते हैं क्योंकि वह गुजरे हुऐ वक्त (अतीत) की यादें खो जाती हैं। और उसकी इंद्रियाँ क्षीण हो जाती हैं। बिना दांत, आँख एवं स्वाद वाला व्यक्ति नश्वर हो जाता है।

(A)  SOLVED QUESTION OF TEXT BOOK
Answer the following questions :
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिएः 
Question 1.
Explain the difference poet makes between the performance made by actors at normal stage and worldly stage?
किसी अभिनेता द्वारा साधारण रंगमंच और सांसारिक रंगमंच में किये गये प्रदर्शन में, कवि ने क्या भिन्नता दर्शायी है?
Answer:
Poet has describe this world to a stage. But there is a difference. In the ordinary stage (drama), an actor plays one role but here in life stage (drama) he has to play many roles. These are described in seven stages.
कवि ने संसार को एक रंगमंच के रूप में दर्शाया है। साधारण रंगमंच में अभिनेता द्वारा एक ही भूमिका का दर्शन है परन्तु सांसारिक रंगमंच में अभिनेता को बहुत सी भूमिकाओं का दर्शन होता है जिसको की सात चरणों में वर्णित किया है।

UP Board Solutions

Question 2.
What is the second stage played by man?
आदमी दूसरे चरण में क्या भूमिका अदा करता है?
Answer:
In the second stage, he (man) is in the role of the mischievous and unwilling school-boy who goes to school, with his bag, creeping (UPBoardSolutions.com) slowly and reluctantly.
दूसरे चरण में आदमी द्वारा अदा की गई भूमिकाओं का वर्णन है। इस भूमिका में वह शरारती और अनिच्छा से स्कूल जाने लायक हो जाता है वह रोता हुआ अपने बस्ते के साथ स्कूल जाने में आनाकानी करता है।

Question 3.
How does a lover tempts his mistress? ।
कैसे एक प्रेमी अपनी प्रेमिका को लुभाता ( आकर्षित करता ) है?
Answer:
He (lover) plays a role of a youthful lover passionately sighing deep as the blast of furnace and composes tragic verses to the eye of his beloved.
एक प्रेमी-एक प्रेमिका की याद में अनुराग पूर्वक सुलगता हुआ उसके बारे में सोचता है। उसी की याद में भट्टी की तरह गर्म आहें भरता है और उसकी (प्रेमिका) की याद में दुःख भरे गीत लिखता है।

Question 4.
For what do the words ‘good copon lined’ stand? Good copon lines (fattened cocks received as presents).
शब्द का अर्थ बताइए।
Answer:
In words ‘good copon lines’ some crities have read an allusion to the prevalence of Corruption in Elizabethan times. The custom of offering chicken to the magistrates as a tip was common.
उसे एक न्यायवेत्ता के रूप में देखा जा सकता है। एक खाता-पीता, धनवान, मोटा और पैनी दृष्टि वाला पुरुष हमेशा दूसरों को नसीहत देता है और अपनी बुद्धिमता का प्रदर्शन करना चाहता है। उसकी आँखों में गम्भीरता भी है।

(B) APPRECIATING THE POEM

Question 1.
Write down the central idea of the poem.
कविता का केन्द्रीय भाव लिखिए।
Answer:
This world may be compared to a stage and men and women to the actors who have to play their parts in drama. Jaques’ speech about the seven stages of a man’s life is too famous to require any mention here. The world to him is a stage nothing more. Men and women are merely players with their exits and their entrances mechanically regulated movement in anephemeral pageant. The life of a man, as he pictures it, reproduces the condition of the imaginary state of nature. The dramatic function of this maxim is that it serves as a cue for Jaques to launch into his great set piece ‘All the World’s a Stage’ exactly as a casual line can (UPBoardSolutions.com) be cue for a song in a musical comedy. Ingeniously Jaques lines one great common place-the world as a theatre, life as a play with another notion familiar to historians of ideas, the Seven Ages of Man. Man at each stage is anatomised. So we can divide the drama of a man’s life in seven Acts. The come on and go off the stage in his life-time everyman plays different parts.

Question 2.
Name the poet of the poem.
कविता के रचयिता का नाम लिखें।
Answer:
The name of the poet of the poem is William Shakespeare.
कविता के रचिता का नाम William Shakespeare है।

UP Board Solutions

Question 3.
Find out rhyming words in the poem.
इस कविता में तुकान्त शब्दों को बताइए।
Answer:
men-women,
whining-morning,
face-furnace,
side-wide, all rhymes with each other.

 

UP Board Class 9th English Supplementary Chapter 3 Question Answer Letter to the Children of India (Chacha Nehru).

Class 9 English Supplementary Reader Chapter 3 Questions and Answers UP Board Letter to the Children of India (Chacha Nehru).

कक्षा 9 अंग्रेजी पाठ 3 प्रश्न उत्तर

These Solutions are part of UP Board Solutions for Class 9 English. Here we have given UP Board Solutions for Class 9 English Suplementary Reader Chapter 3 Letter to the Children of India (Chacha Nehru).

(A) SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS AND THEIR ANSWERS
Answer the following questions in not more than 25 words each :

Question 1.
What does Pandit Nehru like to do with children?
पं० नेहरू बच्चों के साथ क्या करना पसन्द करते हैं?
Answer:
Pandit Nehru likes being with children and talking to them and even more playing with them.
पं० नेहरू बच्चों के साथ रहना, उनसे बातें करना तथा इससे भी अधिक उनके साथ खेलना पसन्द करते हैं।

UP Board Solutions

Question 2.
Why does Pandit Nehru like being with children?
पं० नेहरू बच्चों के साथ रहना क्यों पसन्द करते हैं?
Answer:
Pandit Nehru likes being with children because for a moment he forgets that he is terribly old among them.
पं० नेहरू बच्चों के साथ रहना इसलिए पसन्द करते हैं (UPBoardSolutions.com) क्योंकि क्षण भर के लिए वे भूल जाते हैं कि वे उनके बीच में अत्यधिक बूढ़े है।

Question 3.
“The world itself is the greatest fairy tale.” What does the word ‘fairy tale’ mean here?
विश्व स्वयं ही सबसे अधिक सुन्दर परियों की कहानी है।’ यहाँ पर परियों की कहानी शब्द का क्या तात्पर्य है?
Answer:
The word ‘fairy tale’ means on account of strange incidents and stories about fairies here.
परियों की कहानी का तात्पर्य परियों के बारे में विचित्र घटनाओं और कहानियों से है।।

Question 4.
How can we make friends with the objects of nature?
हम प्रकृति की वस्तुओं के साथ किस प्रकार मित्रता कर सकते हैं?
Answer:
If we go to the objects of nature affectionately and with friendship, we can make them friends.
यदि हम प्रकृति की वस्तुओं के पास प्रेमपूर्वक एवं मित्रतापूर्वक जायें तो हम उनसे मित्रता कर सकते हैं।

Question 5.
That was much more interesting than many of my talks with the grown ups. What does the word ‘that here refer to?
व्यस्क व्यक्तियों के साथ मेरी बातों की अपेक्षा वह कहीं अधिक रुचिकर था। यहाँ पर वह शब्द क्या सन्दर्भित करता हैं?
Answer:
Pandit Nehru found the children in America, Canada and England very like the children of India. So he made friends and played with them a little. The word ‘that’ refers to the playing with the children of those countries.
पं० नेहरू ने अमेरिका, कनाडा और इंग्लैण्ड में बच्चों को भारत के बच्चों की ही तरह पाया। इसलिए उन्होंने उनके साथ मित्रता की और थोड़ा सा खेले भी। वह शब्द उन (UPBoardSolutions.com) देशों के बच्चों के साथ खेल को सन्दर्भित करता है।

Question 6.
In the sentence ‘I found the children there very like the children here’. Which place do there’ and ‘here’ refer to?
मैंने वहाँ पर बच्चों को यहाँ के बच्चों जैसा पाया।” वाक्य में वहाँ और यहाँ किस स्थान को सन्दर्भित करते हैं?
Answer:
The word ‘there’ refers to the countries of United States of America, Canada and England and ‘here’ stands for India.
‘वहाँ’ शब्द संयुक्त राज्य अमेरिका, कनाडा और इंग्लैण्ड देशों को सन्दर्भित करता है तथा यहाँ’ शब्द भारत के लिए

Question 7.
What do the grown ups imagine about themselves? What is its result?
व्यस्क लोग अपने विषय में क्या कल्पना करते हैं? इसका परिणाम क्या होता है?
Answer:
The grown ups imagine about themselves that they are different from the people of other countries. Its result is that they deliberately make themselves different from others.
वयस्क लोग अपने विषय में कल्पना करते है कि वे दूसरे देशों के लोगों से भिन्न है। इसका परिणाम यह है कि वे जान-बूझकर अपने को दूसरों से भिन्न बना लेते हैं।

Question 8.
What did the children of Japan ask Pandit Nehru to send them?
जापान के बच्चों ने पं० नेहरू से अपने लिए क्या भेजने को कहा?
Answer:
The children of Japan asked Pandit Nehru to send them an elephant.
जापान के बच्चों ने पं० नेहरू से अपने लिए एक हाथी भेजने को कहा।

UP Board Solutions

Question 9.
Where did the elephant come from? How was the elephant sent to Japan?
हाथी कहाँ से आया था? हाथी को जापान किस प्रकार भेजा गया?
Answer:
The elephant came from Mysore and it was sent to Japan by sea.
हाथी मैसूर से आया था तथा इसे समुद्री मार्ग से जापान भेजा गया।

Question 10.
How are children all over the world outwardly different and yet so very like one another?
पूरे विश्व में बच्चे बाह्य रूप से भिन्न तथा फिर भी एक दूसरे से बहुत समान किस प्रकार हैं?
Answer:
Children all over the world outwardly are different as they speak different languages andwear different kinds of clothes. But they are very like one another as they play and quarrel like.
सम्पूर्ण विश्व में बच्चे बाह्य रूप से भिन्न हैं क्योंकि वे भिन्न-भिन्न भाषाएँ बोलते हैं और विभिन्न प्रकार के वस्त्र पहनते हैं किन्तु वे एक दूसरे के बहुत समान हैं क्योंकि वे समान (UPBoardSolutions.com) रूप से खेलते और झगड़ा करते हैं।

Question 11.
Where does Pandit Nehru wish to go with young children?
पं० नेहरू छोटे बच्चों के साथ कहाँ जाना चाहते हैं?
Answer:
Pandit Nehru likes to go to all the nooks and corners of India with young children.
पं० नेहरू छोटे बच्चों के साथ भारत के कोने-कोने में जाना चाहते हैं।

Question 12.
What are the two simple truths that Pandit Nehru talks about in the letter?
वे दो साधारण सत्य क्या हैं जिनके विषय में पं० नेहरू अपने पत्र में बताते हैं?

Answer:
According to Pandit Nehru, there are two suple truths that Nehru talks about in the letter :
(i) If we meet other people in friendly way, they also become friendly.
(ii) If we show our dislike to them, they behave in the same manner.
पं० नेहरू के अनुसार दो साधारण (UPBoardSolutions.com) सत्य जिनके विषय में वे अपने पत्र में बताते हैं, हैं—
(i) यदि हम दूसरे लोगों से मित्रवत् मिलें तो वे भी मित्रवत् हो जाते हैं।
(ii) यदि हम उनके प्रति घृणा प्रदर्शित करते हैं तो वे भी उसी ढंग से व्यवहार करते हैं।

Question 13.
What is sometimes the attitude of the people of one country towards the people of other countries?
कभी-कभी एक देश के लोगों की दृष्टिकोण दूसरे देशों के लोगों के प्रति किस प्रकार का होता है?
Answer:
Sometimes the attitude of the people of one country towards people of other countries is hateful and learful.
कभी-कभी एक देश के लोगों का दृष्टिकोण दूसरे देशों के लोगों के प्रति घृणा एवं भययुक्त होता है।

UP Board Solutions

(B) MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
Select the most suitable alternative to complete each of the following statements :
निम्नलिखित कथनों में से प्रत्येक को पूरा करने के लिए सबसे उपयुक्त विकल्प चुनिये—-

(i) Pandit Nehru found the children of U.S.A., Canada and England :
(a) better than the children of India
(b) quite different from the children of India
(c) very like the children of India
(d) worse than the children of India
(ii) Pandit Nehru wanted to go with young children to :
(a) big factories of India
(b) mountains, forests and big rivers of India
(c) great cities of India
(d) big towns of India
Answers:
(i) (c) very like the children of India
(ii) (b) mountains, forests and big rivers of India

(C) Say whether each of the following statements is ‘true’ or ‘false’:
बताइये कि निम्नलिखित कथनों में से प्रत्येक ‘सत्य’ है अथवा ‘असत्य’—
(i) Pandit Nehru loved to talk to children and play with them.
(ii) The children of Japan wrote to Pandit Nehru to send a Bengal tiger.
(iii)Children of different countries are quite different.
(iv) People of one country hate the people of another country because they are afraid of them.
(v) Children should be wiser.
Answers:
(i) T, (ii) F, (iii) F, (iv) T, (v)T.

UP Board Solutions

(D)Look up each of the following words in the dictionary and pick out the meaning in which it is used in the text :
निम्नलिखित शब्दों में से प्रत्येक को शब्दकोश में खोजिए और उनका अर्थ उस प्रसंग में बताइये जिसमें उनका प्रयोग इस पाठ में  हुआ हैं—
moment; surround; deliberately, visit; vast; discover
Answers:
moment                                             a very brief period of time
surround                                            shut in on all sides (चारों ओर से घिरा हुआ)
deliberately                                       intentionally (जानबूझकर)
visit                                                     see (देखना)
visit                                                     huge (विशाल)
discover                                             search (खोजना)

UP Board Class 9th English Chapter 2 Question Answer Kabuliwallah [R.N. Tagore].

Class 9 English Prose Chapter 2 Questions and Answers UP Board Kabuliwallah [R.N. Tagore].

कक्षा 9 अंग्रेजी पाठ 2 प्रश्न उत्तर

These Solutions are part of UP Board Solutions for Class 9 English. Here we have given UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 (Kabuliwallah) [R.N. Tagore].

(A) PASSAGES FOR COMPREHENSION

Read the following passages and answers the questions given below :
(निम्नलिखित गद्यांशों को पढ़िए और दिये गये प्रश्नों के उत्तर दीजिए)

(a) My five years old daughter Mini cannot live without chattering. I really believe that in all her life she has not wasted a minute in silence. Her mother is often vexed at this, and would stop her prattle, but I would not. To see Mini quiet is unnatural, and I cannot bear it long. So my own talk with her is always lively.
One morning, for instance, when I was in the midst of the seventeenth chapter of my new novel, my little Mini stole into the room, and putting her hand into mine, said, “Father! Ramdayal, the (doorkeeper, calls a Crow know ! He doesn’t know (UPBoardSolutions.com) anything, does he?” Before I could explain to her the differences of language in this world, she was embarked on the full tide of another subject. “What do you think, Father? Bhola says there is an elephant in the clouds. blowing water out of his trunk, and that is why it rains!”

Questions.
1. Write the name of the lesson from which the above passage has been taken.
(उस पाठ का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त गद्यांश लिया गया है।)
2. What was troublesome issue of Mini’s mother?
( मिनी की माँ के लिऐ कष्टप्रद विषय क्या था?)
3. What happened when he was hard at his work of the seventeenth chapter of his novel?
(क्या हुआ जब वह अपने उपन्यास के सत्रहवें अध्याय में तल्लीन था?)
4. Who said and what happens when an elephant blowing water out of his trunk?
(किसने कहा और क्या होता है जब हाथी सूंड से पानी फेंकता है?)
5. Find words from the extract which means.
(a) Talkative (b) Cheerful
दिए गए उद्धरण में से शब्दों का अर्थ बताइए।
(a) बातूनी
(b) प्रसन्नचित
Answers:
1. The name of the lesson is “Kabuliwallah”
(पाठ का नाम काबुलीवाला है।)
2. The troublesome issue of Mini’s mother was that she (Mini) was very talkative and never keeps silence for a minute.
(मिनी की माँ का कष्टप्रद विषय यह था कि वह (मिनी) बहुत बातूनी थी और एक पल भी शांत नहीं रहती थी।)
3. When Mini’s father was busy doing the seventeenth chapter of his novel, Mini ran into his room and started asking some irrational questions.
(जब मिनी के पिता अपनी किताब के सत्रहवें (UPBoardSolutions.com) अध्याय को पूरा करने में व्यस्त थे तब मिनी उनके कमरे में दौड़कर आती है और अविवेकी प्रश्न पूछने लगी।)
4. Bhola said, there is an elephant in the clouds blowing water out of his trunks that is why it rains.
(भोला कह रहा था कि आकाश में हाथी सूंड से पानी डालता है उसी से वर्षा होती है।)
5. (a) Chatty (b) Lively
(a) बातूनी (b) प्रसन्नचित्त

UP Board Solutions

(b) The window of my room overlooks the road. The child had seated herself at my feet near my table, and was playing softly, drumming on her knees. I was hard at work on my seventeenth chapter, where Pratap Singh, the hero, had just caught Kanchanlata, the heroine, in his arms, and was about to escape with her by the third (UPBoardSolutions.com) storey window of the castle, when all of a sudden Mini left her play, and ran to the window, crying, “A Kabuliwallah! a Kabuliwallah!” Sure enough in the street below was a Kabuliwallah, passing slowly along. He wore the loose soiled clothing of his people, with a tall turban; there was a bag on his back, and he carried boxes of grapes in his hand.

Questions.
1. Name the author of the lesson from which the above passage has been taken?
(जिस पाठ से उपरोक्त गद्यांश लिया गया है उसके लेखक का नाम लिखें।)
2. Who were going to elope from the third storey window of the castle in the seventeenth chapter of the novel?
(उपन्यास के सत्रहवें अध्याय में हवेली की तीसरी मंजिल से कौन भागने वाला था?)
3. Why suddenly Mini ran to the window?
(मिनी अचानक खिड़की की ओर क्यों भागी?)
4. Who was Kabuliwallah?
(काबुलीवाला कौन था?)
5. Which words from the above passage means as :
(a) Country (b) Shouting
(उपरोक्त गद्यांश में निम्नलिखित शब्दों का अर्थ होता है।)
(a) देश
(b) चिल्लाना
Answers:
1. The name of the author of the lesson is Rabindranath Tagore.
(पाठ के लेखक का नाम रवीन्द्रनाथ टैगोर है।)
2. The characters of the novel Pratap Singh and Kanchanlata were going to elope from the third storey window of the castle.
(उपन्यास के पात्र प्रताप सिंह और कंचनलता हवेली के तीसरे मंजिल से भागने वाले थे।)
3. Mini started shouting Kabuliwallah! Kabuliwallah! as she saw Kabuliwallah going, through a window ran towards it.
(मिनी काबुलीवाले को गुजरते देखकर चिल्लाते हुऐ खिड़की की ओर दौड़ी।)
4. Kabuliwallah was a dry-fruit seller from Kabul.
(काबुलीवाला काबुल का मेवा विक्रेता था।)
5. (a) Nation or native land
(b) Crying
(a) देश (b) चिल्लाना।

(c) One morning, however, not many days later, as I was Leaving the house, I was started to find Mini, seated on a bench near the door, laughing and talking, with the great Kabuliwallah at her feet. In all her life, it appeared; my small daughter had never found so patient a listener, save her father. And already the corner of her little sari was (UPBoardSolutions.com) stuffed with almonds and raisins, the gift of her visitor, “Why did you give her those?”, I said, and taking out an eight-anna bit, I handed it to him. The man accepted the money without demur, and slipped it into his pocket.

Questions.
1. Why Mini’s father was surprised and frightened to see Mini?
(मिनी के पिताजी मिनी को देखकर भयभीत और आश्चर्यचकित क्यों हुए?)
2. Who was calmly listening to Kabuliwallah?
(काबुलीवाला की बातों को शान्ति से कौन सुन रहा था?)
3. Who has filled the corners of little sari with almonds and raisins?
(किसने उसके (मिनी) छोटे से आँचल को बादाम और किशमिश से भर दिया?)
4. Who has received the money without sly? What was the amount?
(किसने बिना संकोच के पैसा प्राप्त किया? वह रकम क्या थी?)
5. Pickout the words from the above passage which means as the same.
(उपरोक्त गद्यांश से शब्दों को चुनिए जिसका अर्थ निम्न के समान हो।)
(a) Reserved
(b) Surprised
Answers:
1. Mini’s father was surprised because he saw that Mini was sitting on the bench near the door, talking and laughing greatly with Kabuliwallah.
(मिनी के पिता को आश्चर्य इसलिए हुआ कि उन्होंने देखा की मिनी दरवाजे के पास बेंच पर बैठकर काबुलीवाले से अनर्गल बातें कर रही है।)
2. Mini was listening calmly to Kabuliwallah.
(मिनी काबुलीवाले की बातों को धैर्य से सुन रही थी।)
3. Kabuliwallah has filled the corner of little sari of Mini with almonds and raisins.
(काबुलीवाले ने मिनी के छोटे आँचल को बादाम व किशमिश से भर दिया था।)
4. Kabuliwallah has accepted the money without hesitation and put it into his pocket.
(काबुलीवाले ने निसंकोच पैसा स्वीकार किया और उसे अपनी जेब में रख लिया।)
5. (a) Patient (b) Startled
(a) धैर्यवान
(b) चौंकाने वाला (वाली)

UP Board Solutions

(d) One morning, a few days before he had made up his mind to go, I was correcting my proof sheets in my study. It was chilly weather. Through the window the rays of the sun touched my feet, and the slight warmth was very welcome. It was almost eight o’clock, and the early pedestrians were returning home, with their heads covered. (UPBoardSolutions.com) All at once, I heard an uproar in the street, and, looking out, saw Rahmat being led away bound between two policemen, and behind them a crowd of curious boys. There were blood-stains on the clothes of the Kabuliwallah, and one of the policemen carried a knife.

Questions.
1. What sort of noise he heard in the lane?
(सड़क पर उसे किस तरह का हल्ला (शोर) सुनाई पड़ा?)
2. Who was arrested by the policemen?
(सिपाहियों ने किस व्यक्ति को गिरफ्तार किया था?)
3. Who stained the clothes of Kabuliwallah?
(काबुलीवाले के कपड़े पर किसके दाग थे?)
4. Write the meaning of these words from the passage.
(गद्यांश से लिए गये इन शब्दों का अर्थ लिखिए)
(a) Uproar
(b) Stains
Answers:
1. He saw that two policemen have arrested Rahmat and a crowd of curious boys were rushing behind them. This was the noise he heard in the lane.
(उसने देखा कि दो पुलिसवाले रहमत को गिरफ्तार किए थे और उत्तेजित लड़कों की भीड़ उसके पीछे दौड़ रही थी।)
2. Kabuliwallah (Rahmat) was arrested by the policemen.
(काबुलीवाले (रहमत) को पुलिसवालों ने गिरफ्तार किया था।)
3. This was the blood-stains on the clothes of the Kabuliwallah.
(काबुलीवाले के कपड़ों पर खून के दाग थे।)
4. (a) Noise (b) Spot
(a) शोर , कोलाहल
(b) दाग , धब्बे

(e) Years had passed ……… married tonight. Years had passed away. It was once more autumn and we had made arrangements for our Mini’s marriage. It was to take place during the Puja Holidays. With Durga returning to Kailas, the light of our home also was to depart to her husband’s house, and leave her father’s in the (UPBoardSolutions.com) shadow.
The morning was bright. After the rains, there was a sense of ablution in the air, and the sun-rays looked like pure gold. So bright were they that they gave a beautiful radiance even to the sordid brick walls of our Calcutta lanes. Since early dawn today the wedding-pipes had been sounding, and at each beat my own heart throbbed. The wail of the tune, Bhairavi, seemed to intensify my pain at the approaching separation. My Mini was to be married tonight.

Questions.
1. Whose marriage arrangements were made?
(किसके विवाह की तैयारियाँ चल रही थीं?)
2. When marriage ceremony of Mini will take place?
(मिनी के वैवाहिक-कार्यक्रम कब सम्पन्न होंगे?)
3. What was the feeling of the father during Mini’s marriage?
(मिनी के विवाह के समय उसके पिता के क्या भाव थे?)
4. Define the meaning of the words from the above passage.
(उपरोक्त गद्यांश से लिए गये शब्दों का अर्थ बताइये।)
(a) Separation (b) Shadow
Answers:
1. The arrangement of Mini’s marriage were being made.
(मिनी के विवाह की तैयारियाँ हो रही थीं।)
2. Marriage ceremony of Mini will take place during Puja Holidays.
(मिनी का वैवाहिक-कार्यक्रम पूजा की छुट्टियों में सम्पन्न होंगे।)
3. He was feeling of separation with his daughter, Mini. Mini who is the light of the house is now going to her husband’s house leaving her father in darkness and loneliness.
(उसके मन में अपनी बेटी से दूर होने के भाव उत्पन्न हो रहे थे। जो कि उसके घर-आँगन की चमक थी। वह अपने पिता की छत्र-छाया को छोड़कर अपने पति के घर जा रही थी।)
4. (a) Kept apart (b) Image
(a) आलग करना
(b) धाया (परछाई)

(f) “There are ceremonies going on,” I said, “and I am busy. Could you perhaps come another day?”
At once he turned to go; but as he reached the door he hesitated, and said, “May I not see the little one, sir, for a moment?” It was his belief that Mini was still the same. He had pictured her running to him as she used to, calling “O Kabuliwallah! Kabuliwallah!” He had imagined too that they would laugh and talk together, just as of old. In fact, in memory of former days he had brought, carefully wrapped up is paper, a few almonds and raisins and grapes, obtained somehow from a countryman, for his own little (UPBoardSolutions.com) fund was dispersed.
I said again, “There is a ceremony in the house, and you will not be able to see any one today.”
The man’s face fell. He looked wistfully at me for a moment, said “Good morning,” and went out. I felt a little sorry and would has called him back, but I found he was returning of his own accord. He came close up to me holding out his offerings and said, “I brought these few things, sir, for the little one. Will you give them to her?”

Questions.
1. Write the name of the lesson of the above passage. Who has authored?
(उस पाठ का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त गद्यांश लिया गया है? इसका लेखक कौन है?)
2. Who was willing to see and to whom?
(कौन देखना चाहता था? और किसे?)
3. What picture of Mini Kabuliwallah has collected in his mind?
(मिनी की कैसी तस्वीर का काबुलीवाले ने अपने मस्तिष्क में चित्रण किया?)
4. What were few things, Kabuliwallah has brought for little one?
(वह क्या चीजें थीं जो काबुलीवाला छोटी बच्ची के लिऐ लेकर आया?)
5. Choose the words from the above passage which means the same as below :
(उपरोक्त गद्यांश से शब्दों को चुनिये जिनको अर्थ निम्न के समान हो)
(a) Wedding
(b) Sadly
Answers:
1. The name of the lesson is Kabuliwallah and the author is R.N. Tagore.
(पाठ का नाम ‘काबुलीवाला’ तथा लेखक का नाम ‘रवीन्द्रनाथ टैगोर है।)
2. Kabuliwallah wants to see to Mini.
(काबुलीवाला मिनी को देखना चाहता था।)
3. He seemed to believe that Mini was still the same little girl and should come running to him, calling A Kabuliwallah! Kabuliwallah!
(कदाचित् उसे विश्वास था कि मिनी अब भी पहले की भांति होगी और उसे ‘काबुलावाले, ओ काबुलीवाले’ पुकारते दौड़ती चली आएगी।)
4. Kabuliwallah had brought, carefully wrapped up in paper, these few things almonds, raisins and grapes.
(काबुलीवाला, एक कागज के डोंगे में थोड़े से बादाम-किशमिश एवं अंगूर लेकर आया था।)
5. (a) Wedding (b) Sadly
(a) Nuptial (विवाह-सम्बन्धी) (b) Wistfully (दुःखी होकर)

(B) LONG ANSWERS QUESTIONS AND THEIR ANSWERS

Answer the following questions in not more than 60 words each.

Question 1.
Write about Kabuliwallah’s affection to little one (Mini) in brief.
(मन्नी (मिनी) के प्रति, काबुलीवाले के स्नेह को संक्षेप में लिखिए।)
Answer:
Factually, Kabuliwallah too have one like little girl (Mini) in his home. By hearts he loves her too much. He used to carry a crumpled piece of Paper bearing ink Smeared impression of little hand of his daughter. This is the precious memory of (UPBoardSolutions.com) his daughter year after year when he came all the way to Calcutta (Kolkata) to trade. He sees in Mini the likeness of his own daughter whom he had left behind

वास्तव में, जिस तरह तुम्हारे एक लड़की है उसी तरह देश में, मेरे भी एक लड़की है। मैं (काबुलीवाला) उसे हृदय से प्यार करता हूँ, उसको याद करके मुड़े हुए कागज पर नन्हें हाथों की छाप लिए, कन्या के स्मरण-चिह्न छाती से लगाए हर वर्ष कलकत्ता व्यापार करने आता हूँ। अपनी बेटी का स्मरण कर मैं तुम्हारी मिनी के प्रति निष्ठावान हूँ। यह सुकोमल हृदय मेरे विरह की पीड़ा को शांति प्रदान करता है।

UP Board Solutions

Question 2.
Write down about R.N. Tagore. What he has showed in the story ‘Kabuliwallah’.
(रवीन्द्रनाथ टैगोर के संदर्भ में लिखें और उन्होंने काबुलीवाला कहानी में क्या दर्शाया है।)
Answer:
Rabindranath Tagore was a Bengali poet, writer, dramatist, song writer and painter. He was the first non-European to win the Noble Prize in Literature. Most of Tagore’s prose and poetry has been translated into English and other languages. His writing include over 200 lyrical poems and songs.
Rabindranath Tagore in the story ‘Kabuliwallah’ showed the theme revolves around human relationships, between father and daughter means between the Kabuliwallah and Mini. He showers Mini with fatherly affection. Mini’s mother too shows parental love being protective over her daughter and voicing there concern to Mini’s (UPBoardSolutions.com) father. There is also the pain of separation. Kabuliwallah also leaves his family back home in Afghanistan to earn a living. Specially his little daughter who is about the same age of Mini. Kabuliwallah sees in Mini the likeness of his own daughter. The feeling of solidarity is also portrayed. As a father who is to be separated from his daughter because of her wedding. In some way Kabuliwallah in also facing the pangs of separation from his own daughter.

रवीन्द्रनाथ टैगोर एक बंगाली कवि, लेखक, नाटककार, गीतकार एवं चित्रकार थे। वह पहले गैर यूरोपीय थे जिन्होंने ‘साहित्य’ में ‘नोबेल पुरस्कार प्राप्त किया।
टैगोर के बहुत से गद्यों एवं पद्यों को अंग्रेजी एवं अन्य भाषाओं में अनुवाद किया गया। उनके लेखन में 200 से ज्यादा काव्यात्मक, कविताओं और गीतों को सम्मिलित किया है। रवीन्द्रनाथ टैगोर ने अपनी कहानी काबुलीवाला’ की विषयवस्तु में मानव सम्बन्धों को दर्शाया है। पिता-पुत्री और मिनी व काबुलीवाला जैसे संबंधों का दर्शन है। मिनी के प्रति रक्षात्मक कवच के रूप में पिता का मिनी के लिए स्नेह एवं माता द्वारा अभिभावक जैसा प्यार दर्शाया गया है। | इस कहानी (काबुलीवाला) में वियोग (अलगाव) का दर्द भी देखने को (UPBoardSolutions.com) मिलता है। काबुलीवाला अपने जीविकोपार्जन के लिए अपने परिवार से दूर, जो अफगानिस्तान में रहता है, उसके दर्द एवं करुणामय स्थिति का वर्णन किया है। काबुलीवाला जिसकी बेटी लगभग ‘मिनी’ की अवस्था (आयु) के समान होगी उसको अपनी बेटी एवं मिनी समान दिखाई दे रही है। इस चुनिंदा कहानी में एकता का भी चित्रण किया गया है। जैसा कि मिनी के पिता उसके विवाह के बाद अलगाव (वियोग) का दर्दउसी प्रकार काबुलीवाले का अपनी बेटी से वियोग की करूणामय स्थिति का वर्णन किया है। उसमें भी वियोग की टीस दिखाई देती है।

Question 3.
What was the summery of the story ‘Kabuliwallah’ in brief?
(काबुलीवाला’ कहानी का सारांश संक्षेप में समझाए?)
Answer:
Change is the law of nature. We must be ready to accept change in relationships with passage of time. In childhood one’s perceptions and expectations are different from those in adulthood. Rahmat (Kabuliwallah) a Pathan and Mini a small five year old girl, come together in a strong emotional bonding. Rahmat is arrested for stabbing a man and is imprisoned. Years pass Mini grows up and forgets her old childhood friend. (UPBoardSolutions.com) Even her relationship with her father becomes distant as she grows up. On her wedding day Rahmat appears and is shocked to see grown up Mini. Both find it difficult to revive their past friendship. Rahmat is sadly reminded at this very moment of the fact that his very own daughter too must have grown up, he will have to revive his friendship with her.

परिवर्तन प्रकृति का नियम है। समयानुसार हमें जीवन में होने वाले परिवर्तनों को स्वीकार करना चाहिए। किसी के बचपन की धारणा और आकांक्षाएँ उसकी वयस्कता से भिन्न होती हैं। रहमत एक पठान और मिनी पाँच वर्ष की लड़की जो एक-दूसरे से, भावनाओं के बंधन में बँधे हैं। रहमत को छूरे से प्रहार करने के अपराध में गिरफ्तार कर लिया जाता है और जेल में डाल दिया जाता है। समय व्यतीत होते, मिनी बड़ी (व्यस्क) हो जाती है और अपने बचपन के मित्र को भूल जाती है। यहाँ तक कि अपने बड़े होने पर पिता के संबंधों में भी दूरियाँ बढ़ जाती हैं। मिनी के विवाह के दिन रहमत मिनी को वयस्क देखकर आश्चर्यचकित हो जाता है। पुरानी मित्रता को पुनर्जीवित करना दोनों के लिए कठिन हो जाता है। रहमत अतीत के क्षणों को दुःखी होकर स्मरण करता है कि मेरी अपनी बेटी भी वयस्क हो गई होगी और उससे भी अपनी मित्रता पुनर्जीवित करनी होगी।

Question 4.
What was the reaction of Mini after seeing Kabuliwallah for so many years?
(काबुलीवाले को इतने समयान्तराल के बाद देखने पर मिनी पर क्या प्रतिक्रिया हुई?)
Answer:
Many years had passed and probably everyone forgot Kabuliwallah. Everything has changed with time. Mini also forgot her old friend and now she has grown up and she is getting married. Rahmat returns after a long time to her little friend’s house and he was expecting that she’ll come running towards him shouting Kabuliwallah! O’Kabuliwallah! but when Mini saw Kabuliwallah she doesn’t even identifies him as she had no memory of her childhood friend and hence she also refuses to talk to a stranger.

कई साल गुज़र गए थे और लगभग सभी काबुलीवाले को भूल चुके थे। वक्त के साथ सब कुछ बदल चुका था। मिनी भी अपने पुराने मित्र को भूल चुकी थी। अब वह बड़ी हो चुकी थी और उसकी शादी हो रही थी रहमत बहुत समय बाद अपनी छोटी मित्र के घर आता है और वह इस उम्मीद में रहता है कि (UPBoardSolutions.com) वो काबुलीवाला! काबुलीवाला। चिल्लाते हुए उसके पास आ जाएगी परंतु जबे मिनी काबुलीवाले को देखती है वह उसे पहचान तक नहीं पाती क्योंकि उसे अपने बचपन का कुछ भी याद नहीं और इसलिए वह किसी अंजान से बात करने को भी मना कर देती है।

Question 5.
What similarities does Mini’s father found with Kabuliwallah?
(काबुलीवाले के साथ मिनी के पिता की क्या समानताएँ मिलीं?)
Answer:
After so many years when Mini’s father see Kabuliwallah, he found himself very similar to Rahmat as now he is also feeling the same separation from his daughter who is getting married which Rahmat would have felt when he left his daughter and country. Rahmat tells Mini’s father that she had also a little one like Mini and he brings fruit for Mini by thinking of his own daughter, he also shows the impression of his daughter’s little hand on the paper. All this brought tears in the eyes of Mini’s father as he found no difference between both of them as they both were fathers.

बहुत सालों के बाद मिनी के पिता काबुलीवाले को देखते हैं और वह अपने आप को रहमत के समान पाते हैं क्योंकि अब वो भी अपनी बेटी से बिछड़ने के अलगाव में थे जो अलगाव कभी रहमत ने देखा होगा जब वह अपनी बेटी को देश में छोड़कर आया था। रहमत मिनी के पिता से कहता है उसकी (UPBoardSolutions.com) भी मिनी की ही तरह एक छोटी बेटी है और उसी की याद में वह मिनी के लिए फल लाया करता है। वह एक कागज निकालकर मिनी के पिता को दिखाता है जिसमें उसकी बेटी के नन्हें हाथों के निशान थे यह सब देखकर मिनी के पिता की आँखें भर आती हैं और वह अपने और रहमत में कोई अंतर नहीं देख पाते क्योंकि वह दोनों ही पिता थे।

(C) SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in not more than 25 words each.

Question 1.
What was the grave problem of Mini’s mother regarding her daughter?
(मिनी की माँ की अपनी बेटी के लिए गंभीर समस्या क्या थी?)
Answer:
The troublesome issue of Mini’s mothter was that she (Mini) was chatty girl and never keep silence for a minute.

मिनी की माँ के लिए कष्टदायक विषय यह था कि मिनी बहुत बातूनी लड़की थी, वह एक पल भी शान्त (चुप) नहीं रहती थी।

UP Board Solutions

Question 2.
Why Mini quickly rushed to window and to whom she was calling?
(मिनी सहसा खिड़की की ओर क्यों भागी और वो किसको पुकार रही थी?)
Answer:
Mini saw a trader from Kabul on a roadside through the window and rushed towards the window shouting Kabuliwallah! O’Kabuliwallah!
(मिनी ने सड़क से गुज़रते हुए एक काबुल के व्यापारी को देखा और ज़ोर-ज़ोर से पुकारने लगी “काबुलीवाले, ओ काबुलीवाले।”)

Question 3.
Why Mini got frightened to see Kabuliwallah? Where she felt herself safe?
(मिनी काबुलीवाले को देखकर क्यों भयभीत हो गई? उसने कहाँ अपने आपको सुरक्षित समझा?)
Answer:
Mini was under this belief the man, so called Kabuliwallah was carrying a bag had two or three children in it like herself. This blind belief made her frightened. She fled to her mother’s protection and felt herself safe.

मिनी को संशय था कि उस व्यक्ति के पास जो झोला है उसमें उसी की तरह के दो-तीन बच्चे हैं। वह यही
बात सोचकर भयभीत हो गई इसलिए वह अपने को सुरक्षित रखने के लिए अपनी माँ के पास दौड़ी।

Question 4.
When and how Mini met Kabuliwallah very first time?
(मिनी पहली बार काबुलीवाले से कब और कैसे मिली?)
Answer:
When a vendor Kabuliwallah offered her nuts and raisins but she wouldn’t be tempted and clung closer to me and this was the first meeting between Mini and Kabuliwallah.

जब काबुलीवाला अपने झोले से बादाम और किशमिश देने लगा पर वह किसी तरह भी लेने को तैयार नहीं हुई और भयभीत होकर मेरे से लिपट गई इस प्रकार दोनों का प्रथम परिचय हुआ।

Question 5.
What surprised, Mini’s father while leaving the house and what sum of money he has given to the man?
(मिनी के पिता, घर से निकलते समय किस बात से आश्चर्यचकित हुए और कितनी मुद्रा उन्होंने उस आदमी (काबुलीवाले) को दी?)
Answer:
Mini’s father saw his tiny daughter sitting on the bench next to the door and speaking non stop with the Kabuliwallah and listening calmly to him, this surprised her father. He has given eight annas to the man for nuts and raisins.

एक दिन किसी काम से बाहर जाते वक्त मिनी के पिता ने देखा की उनकी बिटिया दरवाजे के पास बैंच पर बैठकर अनर्गल बातें कर रही है और धैर्य के साथ उसकी बातों को सुन रही है। मिनी के पिता ने बादाम और किशमिश के लिए काबुलीवाले को एक अठन्नी दी।

Question 6.
How Mini got fascinated with Kabuliwallah?
(मिनी काबुलीवाले से कैसे सम्मोहित हुई?)
Answer:
Rahmat, the Kabuliwallah, had been coming almost everyday and the two of them became great friends now. They share many jokes which provided them much amusement and they both became very friendly and all this fascinated Mini.

रहमत, काबुलीवाला अब रोज मिनी के घर आने लगा था, वह दोनों अब बहुत अच्छे मित्र बन चुके थे। वह दोनों बहुत हास्य-व्यंग बाँटते थे, जिससे दोनों को बहुत मज़ा आने लगा और दोनों में बहुत घनिष्ठ मित्रता हो गई और इन्हीं सब से मिनी सम्मोहित हो गई।

Question 7.
Define the meaning of a term father-in-law’s house?
(फादर-इन-लॉ’ का घर ( ससुराल) का अर्थ समझाइए।)
Answer:
Here defined father-in-law’s house have double meaning. Bengali girls were commonly familiar with the term ‘in-laws’ house, practically since by birth. But being more modern, they chose not to load their daughter’s mind with precocious thoughts at such a tender age. That is why Mini (little girl) could never fully understand the meaning of (UPBoardSolutions.com) this term. Turning the phrase into a question. When common people use this term as Kabuliwallah used the term for ‘Jail.’ Think of the plight of the unknown creature called father-in-law.

यहाँ पर ‘ससुराल’ शब्द को द्विअर्थीय रूप में व्याख्या की है। बंगाली परिवार की लड़की जन्म से ही ‘ससुराल शब्द से परिचित होती है। किंतु हमारे कुछ आधुनिक ढंग होने के कारण बालिका को ससुराल के सम्बन्ध में परिचित नहीं कराया गया था इसलिए रहमत के अनुरोध को ठीक से नहीं समझ पाती थी। जैसा कि काबुलीवाले के शब्दों में ससुराल का अर्थ ‘जेल खाना’ से है। मिनी ‘ससुर’ नामक अपरिचित जीव की दुरावस्था की कल्पना कर खूब हंसती हैं।

UP Board Solutions

Question 8.
Why Mini’s mother was so shy and nervous particularly about her daughter?
(मिनी की माँ अपनी बेटी के लिए परेशान एवं हैरान क्यों रहती थी?)
Answer:
Mini’s mother was unfortunately a very timid lady. She was under this impression that those people who are rushing towards her house are wrongdoers, e.g., thieves, drunkards, snakes, tigers, an English sailors. Even after all these years of experiences, she could not get rid of her problems or terror, so she was full of doubts about the Kabuliwallah too.

मिनी की माँ दुर्भाग्य से बड़े शंकालु स्वभाव की महिला थी। उसके मन-मस्तिष्क में विचार आता था जो लोग उसके घर की ओर चले आ रहे हैं वे सभी दुष्ट एवं कपटी व्यक्ति हैं। जैसे चोर, शराबी, सांप, बाघ और शोरे नाविक हैं। इतने सारे अनुभव के होते हुए उसे अपनी परेशानियों से छुटकारा नहीं मिला। यहाँ तक कि उसे काबुलीवाले पर
भी संशय था।

Question 9.
In which month of the year Rahmat, the Kabuliwallah used to go his home and in what he get himself busy?
(किस माह में प्रतिवर्ष रहमत, काबुलीवाला अपने देश जाया करता था? और वह किस कार्य में व्यस्त रहता था?)
Answer:
Once in a year in the middle of January, Rahmat the Kabuliwallah, was in the habit of returning to his country. He would be busy, going from house to house collecting his debts.

प्रतिवर्ष जनवरी के मध्य में रहमत, काबुलीवाला अपने देश चला जाता था। उस समय वह अपना सारा उधार रुपया घर-घर जाकर वसूल करने में व्यस्त रहता था।

Question 10.
What sort of noise he heard on the street on one chilly morning? Who had quarrelled with whom?
(किस कंपकंपाती सुबह में उसे सड़क पर जोर का हल्ला (शोर) सुनाई पड़ा? कौन झगड़ा कर रहा था? और किससे?)
Answer:
It was chilly morning, he heard an uproar on the street. He saw that Rahmat being led away in handcuffs by two policemen. After inquiring that I gathered, Rahmat stabbed the man with a knife. Rahmat had quarreled with one of our neighbour. He was charged with murderous assault.

एक कंपकंपाती सुबह, मुझे सड़क पर बड़े जोर का हल्ला (शोर) सुनाई पड़ा। मैंने देखा कि दो सिपाही ‘रहमत को हथकड़ियों में बाँध कर लिए आ रहे थे, पूछताछ करने पर जानकारी मिली कि ‘रहमत’ ने चाकू से हमला कर
एक पड़ोसी को घायल कर दिया है। उस पर हत्या के प्रयास का आरोप है।

Question 11.
Whose marriage arrangements were made and when?
(किसके विवाह की तैयारियाँ की जा रही थी और कब?)
Answer:
It was Mini’s marriage arrangements were made. It was to be solemnized during Puja Holidays.
The light of our home also was to depart to her husband’s house, and leave her father’s in the shadow.
मिनी के विवाह की तैयारियाँ की जा रही थीं और पूजा की छुट्टियों में विवाह सम्पन्न होना तय हुआ था। उसके पिता सोचते हैं कि अब उनके घर की रौनक अपने पति के घर जा रही थी अपने पिता को अंधेरे में छोड़कर।।

Question 12.
What were the arrangements made for the marriage?
(विवाह की क्या-क्या तैयारियाँ हो रही थीं?)
Answer:
As it was the marriage of Mini on that very day everyone was busy with different works. There was no end of hurry and excitements. In the courtyard, the canopy had to be slung on its bamboo pole. The chandeliers were hung on each room and verandah.

क्योंकि आज ही के दिन मिनी का विवाह था और हर कोई अपने अलग-अलग कार्यों में व्यस्त था। जोश का जरा भी कोई अंत नहीं था। आंगन में लकड़ी के पल्लों के सहारे छतरियाँ लग रही थीं। हर कमरे और बारजे में झूमर
लगे हुए थे।

Question 13.
What did Kabuliwallah said to Mini’s father when he offered him money? Describe Rahmat’s nature.
(जब मिनी के पिता काबुलीवाले को पैसे दे रहे थे तो काबुलीवाले ने क्या कहा? काबुलीवाले का स्वभाव बताइए।)
Answer:
When Mini’s father offered money to Kabuliwallah for the nut and raisins, he refused and explained that he brings fruits for Mini in memory of his daughter. This qualifies the quality of love and affection of Rahmat.

मिनी के पिता काबुलीवाले को बादाम और किशमिश के पैसे देने लगते हैं तो वो उनको रोककर कहता है कि अपनी स्वयं की बेटी की याद में मिनी के लिए फल लेकर आता है। यह उसके स्नेह और प्यार के गुण दिखाता है।

Question 14.
What did Kabuliwallah thought after seeing Mini for so many years?
(काबुलीवाले ने मिनी को कई साल बाद देखकर क्या सोचा?)
Answer:
Kabuliwallah saw Mini after so long time that she’s turned into a grown up and being married. He thought that his own daughter who is of same age also would have grown up and was ready for marriage.

काबुलीवाले ने मिनी को इतने वक्त बाद देखा कि वह बड़ी हो गई और शादी करने जा रही है। उसने सोचा की उसकी स्वयं की बेटी जो इसी उम्र की थी वह भी बड़ी हो गई होगी और शादी के लायक हो गई होगी।

(D) OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Question 1.
Complete the following statements with the most suitable choice :
सबसे उपयुक्त विकल्प चुनकर निम्नलिखित कथनों को पूरा कीजिए।

(i) Kabuliwallah belongs to :
(a) Russia
(b) Afghanistan
(c) England

(ii) Which story is authored by R.N. Tagore :
(a) A Golden Bowl
(b) Discovery of India
(c) Kabuliwallah
Answers:
(i) (b) Afghanistan
(ii) (c) Kabuliwallah

UP Board Solutions

Question 2.
Point out the ‘true’ and ‘false’ statements in the following :
निम्नलिखित वाक्यों में ‘सही’ और ‘गलत’ चुनिये

(i) Story of Kabuliwallah is written by R.N. Tagore.
(ii) The name of Kabuliwallah was Abdul in the story.
(iii) The little girl Mini was very talkative.
(iv) Kabuliwallah used to carry clothes and utensils.
(v) Marriage of Mini to be solemnize during poja holidays.
Answers:
(i) True (T)
(ii) False (F)
(iii) True (T)
(iv) False (F)
(v) True (T)

(E) VOCABULARY

Question 1.
Match the words given under Column ‘A’ with their meanings given under Column ‘B’ below.
नीचे दिये गये सूची ‘अ’ के शब्दों का सूची ‘ब’ के अर्थों से मिलान कीजिए।
UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 Kabuliwallah [R.N. Tagore] image 1
Answers:
UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 Kabuliwallah [R.N. Tagore] image 2

Question 2.
Fill in the blanks in the following sentences with words given below.
नीचे दिये गए शब्दों की सहायता से निम्नलिखित वाक्यों में रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए।

January, pedestrians, timid, assault, apparition
(a) Mini’s mother is unfortunately a very ……….. lady.
(b) Once in a year in the middle of ………………., Kabuliwallah returns to his country.
(c) The Kabuliwallah looked a little staggered at the ………..
(d) It was almost eight o’clock and early …………… were returning home.
(e) On a charge of murderous ………….., Rahmat was sentenced to imprisonment.
Answers:
(a) timid
(b) January
(c) apparition
(d) pedestrian
(e) assault.

Question 3.
Give the opposite words of the following :
निम्नलिखित शब्दों के विलोम शब्द लिखिए

timid (डरपोक),
vexed (परेशानी भरा),
unfortunate (दुर्भाग्य),
quaint (आकर्षक),
absurd (मूर्खतापूर्ण)
Answers:
courageous (साहसी),
convenient (सुविधाजनक),
fortunate (भाग्यशाली),
dull (फीका),
rational (विवेकपूर्ण).

UP Board Solutions

Question 4.
Give the synonyms of the following words :
निम्नलिखित शब्दों के समानार्थी शब्द लिखिए

wistfully (दुखी),
sordid (गेंदा),
seldom (कभी-कभी),
intimacy (निकटता),
dread (भयानक)
Answers:
Sad (दुःखी),
Dirty (गंदा),
Rarely (कभी-कभी),
Closeness (आत्मीयता),
Fearful (डरावना).

Question 5.
Find one word for each of the following expression :
निम्नलिखित वाक्यांशों के लिए एक शब्द लिखिए

(i) A long stick with a sharp tip used a weapon. ( )
(ii) Commodities that are offered for sale. ( )
(iii) Person who sells things such as raisins or fruits. ( )
Answers:
(i) Spear
(ii) Merchandise
(iii) Vendor

WORKSHEET

Question 1.
Join together each of the following pair of sentences by means of a relative pronoun.
Relative pronoun का प्रयोग करके नीचे लिखे हुए युग्मों को जोड़कर वाक्य बनाइए।

(who, whom, whose, which, that)
(a) This is the man. I trusted him. – Whom
(b) I am the person. You sent for me. – Who
(c) This is the road. It leads to the station. – Which
(d) He does his best. He should be praised. – That
(e) The thieves were caught. They had stolen cash and jewellery. – That
Answers:
(a) This is the man whom I trusted.
(b) I am the person who you sent for.
(c) This is the road which leads to the station.
(d) He does his best that he should be praised.
(e) The thieves were caught that had stolen cash and jewellery.

Question 2.
Choose the correct verb from the brackets to complete the sentences given below.
दिए गए वाक्यों को पूरा करने के लिए Brackets में से उचित ,Verb form चुनें।

(a) Each apple on the table …………. been cut. (have/has)
(b) Some of the rice ……………. not cooked properly. (is/are)
(c) Many of your sums …………… wrong. (is/are)
(d) Much of the land …………….. lying barren. (is/are)
(e) Neither of them ……………. ill, they both are lying. (is/are)
Answers:
(a) have
(b) is
(c) are
(d) is
(e) is

UP Board Solutions

Question 3.
Complete the spellings of the following words :
निम्नलिखित शब्दों की वर्तनी पूर्ण करिए

v_r_ndah;
q_ _rr_l;
t_m_d;
v_g_ur;
i_te_d_d.
Answers:
verandah; quarrel; timid; vigour; intended.

Question 4.
Write down the noun form of the following verbs.
निम्नलिखित क्रियाओं की संज्ञा लिखिए।

quarrel, laughter, weave, witter, meets.
Answers:
quarrels; laughter; weaver, wit; meeting.

Question 5.
Write down the adverb form of the following adjective.
निम्नलिखित विशेषण की क्रिया-विशेषण लिखिए।

dreadful,
covert,
scarce,
free,
happy.
Answers:
dreadfully;
covertly;
scarcely;
freely;
happily.

Question 6.
Change the following sentences into indirect speech.
निम्नलिखित वाक्यों के indirect speech मे बदलें ।

(a) Our teacher said to us, “Do not make noise while I am away”.
(b) “I haven’t seen you for ages”, Leela said to Sumit.
(c) My father said to my brother, “Pay attention while you are driving”.
Answers:
(a) Our teacher told us that do not make noise when she’s away.
(b) Leela told Sumit she hadn’t seen him for ages.
(c) My father adviced my brother that to pay attention while he was driving.

We hope the UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 (Kabuliwallah) [R.N. Tagore] help you. If you have any query regarding UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 (Kabuliwallah) [R.N. Tagore], drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

UP Board Class 9th English Supplementary Chapter 2 Question Answer The Swan and the Princes (A Play)

Class 9 English Supplementary Reader Chapter 2 Questions and Answers UP Board The Swan and the Princes (A Play)

कक्षा 9 अंग्रेजी पाठ 2 प्रश्न उत्तर

These Solutions are part of UP Board Solutions for Class 9 English. Here we have given UP Board Solutions for Class 9 English Suplementary Reader Chapter 2 The Swan and the Princes (A Play)

(A)  SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS AND THEIR ANSWERS
Answer the following questions in not more than 25 words each :

Question 1.
Whom did Dev Datt shoot down?
देवदत्त ने किस पर निशाना लगाया?
Answer:
Dev Datt shot down a swan and it fell on the ground near the prince.
देवदत्त ने हंस को निशाना लगाया और वह जमीन पर राजकुमार के पास गिर पड़ा।

UP Board Solutions

Question 2.
What was the complaint of Dev Dott against Sidhartha?
सिद्धार्थ के विरूद्ध देवदत्त की क्या शिकायत थी
Answer:
Dev Datt complained against Sidhartha that he shot down a swan and it fell on the ground. He (Sidhartha) picked it up and said that he would not give it to him.
देवदत्त ने सिद्धार्थ के विरुद्ध शिकायत की कि उसने एक हंस (UPBoardSolutions.com) को निशाना लगाया और वह जमीन पर गिर पड़ा। उन्होंने (सिद्धार्थ ने) उसे उठा लिया और कहा कि वे इसे उन्हें (देवदत्त को) नहीं देगे।

Question 3.
What did Dev Datt say in support of his claim over the swan?
हंस पर अपने दावे के समर्थन में देवदत्त ने क्या कहा?
Answer:
Dev Datt said in support of his claim over the swan that he himself had shot it with an arrow. Besides, he was a Kshatriya who could not give up hishunt.
देवदत्त ने हंस पर अपने दावे के समर्थन में कहा कि उसने स्वयं उस पर तीर चलाया था। इसके अतिरिक्त वह क्षत्रिय था, जो अपने शिकार को छोड़ नहीं सकता।

Question 4.
Why did Sidhartha say that the swan was his?
सिद्धार्थ ने क्यों कहा कि हंस उनका है?
Answer:
Sidhartha said that the swan belonged to him because he had saved its life.
सिद्धार्थ ने कहा कि हंस उनका है क्योंकि उन्होंने उसकी जान बचायी थी।

Question 5.
Why did the wounded swan come to Sidhartha?
घायल हंस सिद्धार्थ के पास क्यों आया?
Answer:
The wounded swan came to Sidhartha seeking its protection.
घायल हंस सिद्धार्थ के पास अपनी रक्षा के लिए आया।

Question 6.
What two characteristics of the Kshatriya are referred to in the play?
इस नाटक में क्षत्रियों के कौन से दो प्रमुख गुण बताये गये हैं?
Answer:
Two characteristics of the Kshatriya are referred to in the play :
नाटक में क्षत्रियों के दो गुण बताये गये हैं—
(i)A Kshatriya can not give up what he has shot?
एक क्षत्रिय उस जीव को नहीं छोड़ सकता जिस पर उसने तीर चलाया है।
(ii)A Kshatriya can not give up a suppliant either.
एक क्षत्रिय शरणागत को भी नहीं छोड़ सकता।

Question 7.
Why was king Suddodhana puzzled?
राजा शुद्धोधन क्यों परेशान थे?
Answer:
King Suddodhana was puzzled because he could not decide the claim between Dev Datt and Sidhartha.
राजा शुद्धोधन हैरान थे क्योंकि वे देवदत्त और सिद्धार्थ के बीच दावे का निर्णय नहीं कर सकते थे।

UP Board Solutions

Question 8.
What did Sidhartha say to the swan? What did the swan do?
सिद्धार्थ ने हंस से क्या कहा? हंस ने क्या किया?
Answer:
Sidhartha said to the swan to come to him and sit in his arms. The swan came to him and sat his arms.
सिद्धार्थ ने हंस से उनके पास आने तथा उनकी (UPBoardSolutions.com) बांहों में बैठने को कहा। हंस उनके पास आया और उनकी बांहों में बैठ गया

Question 9.
Who decided the dispute between Dev Datt and Sidhartha?
देवदत्त और सिद्धार्थ के बीच के विवाद का निर्णय लेसने किया?
Answer:
The Chief Minister decided the dispute bei veen Dui Datt and Sidhartha.
देवदत्त और सिद्धार्थ के बीच के विवाद का निर्णय मुख्यमंत्री ने किया।

(B) MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
Select the most suitable alternative to complete each of the following statements :
निम्नलिखित कथनों में से प्रत्येक को पूरा करने के लिए सबसे उपयुक्त विकल्प चुनिए :
(A)
(i) Dev Datt claimed the swan because :
(a) he had caught it
(b) he had shot it
(c) he had bought it
(d) he had saved it
(ii)Sidhartha claimed the swan because :
(a) the swan was saved by him
(b) the swan was caught by him
(c) the swan was bought by him
(d) the swan was shot by him
(iii) Tie swan came to Sidhartha seeking :
(a) mercy
(b) revenge
(c) protection
(d) justice

UP Board Solutions

(B)
(iv) The case was decided by :
(a) the king
(b) the Chief Minister
(c)the swan itself
(d) door-keeper
Answers:
(i) (b) he had shot it.
(ii) (a) the swan was saved by him
(iii) (c) protection
(iv) (b) the Chief Minister

(C) Say whether each of the following statements is ‘true’ or ‘false’ :
बताइये कि निम्नलिखित कथनो में से प्रत्येक ‘सत्य’ है अथवा ‘असत्य’:
(i) Dev Datt brought the dispute before the king.
(ii) Prince Sidhartha was a good lad and he could not do a thing that was wrong.
(iii) Sidhartha claimed the swan because he had saved it.
(iv) The king did not know how to solve the case.
(v) The king sought the help of his Ministers.
(vi) The Chief Minister asked Dev Datt and Sidhartha both to call the swan to them.
(vii) The swan came to Dev Datt when he called it.
(viii) When Prince Sidhartha called the swan, it at once flew to his arms.
(ix) The Chief Minister failed to settle the dispute.
(x) The Chief Minister was very wise.
Answers:
(i) T, (ii) T, (iii) T, (iv) T, (v)F, (vi) T, (vii) F, (vii) T, (ix) F, (x) T.

UP Board Solutions

(D)Fill in the blanks with missing letters ‘t complete the spelling of the following words :
निम्नलिखित शब्दों की वर्तनी को पूरा करने के लिए लुप्त अक्षरों की सहायता से रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए
ar–w; sup-l-ant; pr-tec-ion; p—zz-ed; t-emb-es
Answers:
arrow, suppliant, protection, puzzled, trembles

UP Board Class 9th English Chapter 2 Question Answer Sympathy (Charles Mackay).

Class 9 English Poetry Chapter 2 Questions and Answers UP Board Sympathy (Charles Mackay).

कक्षा 9 अंग्रेजी पाठ 2 प्रश्न उत्तर

Read the following stanzas given below and answer the questions that follow each:
निचे दिये हुए निम्नलिखित पद्यांशों को पढ़िये और उनके नीचे दिये हुए प्रश्नों के उत्तर दीजिए

(a) I lay in sorrow, deep distressed;
My grief a proud man heard;
His looks were cold, he gave me gold,
But not a kindly word.
My sorrow passed–I paid him back
The gold he gave to me;
Then stood erect and spoke my thanks
And blessed his charity.

Questions.
(i) Write name of the poem from which the above stanza has been selected. Who is the poet of the poem?
उस कविता का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त पद्यांश लिया गया है। कविता के रचयिता कौन है?
(ii) Which words rhyme with each other in the above stanza?
उपरोक्त पद्यांश में कौन से शब्द एक दूसरे के तुकान्त है?
(iii) How did a proud man help the poet?
एक घमण्डी व्यक्ति ने किस प्रकार कवि की सहायता की?
(iv) What did the poet do when his sorrow passed?
जब कवि को दुःख समाप्त हो गया तब उसने क्या किया?
Answers.
(i) The name of the poem is Sympathy’. Charles Mackay is the poet of the poem.
कविता का नाम ‘Sympathy’ है। कविता के रचयिता Charles Mackay है।
(ii) Heard rhyme with word.
Heard, word का तुकान्त है।
(iii) The proud man helped the poet by giving him gold (money).
घमण्डी आदमी ने सोना (धन) देकर कवि की सहायता की।
(iv) When his sorrow passed, he paid him back his money.
जब उसका दुःख समाप्त हो गया तब उसने उसका धन वापस कर दिया।

UP Board Solutions

(b) I lay in want, and grief, and pain;
A poor man passed my way;
He bound my head, he gave me bread,
He watched me night and day.
How shall I pay him back again
For all he did to me?
Oh, gold is great, but greater far
Is heavenly sympathy.

Questions.
(i) Name the poem from which the above stanza has been taken. Who is the poet of the poem?
उस कविता का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त पद्यांश लिया गया है। कविता के रचयिता कौन हैं?
(ii) Who passed by the poet?
कवि के पास से कौन गुजरा?
(iii) How did the poor man help the poet?
मंडी आदमी ने कवि की सहायता किस प्रकार की?
(iv) The poor man’s help is greater than gold. Why?
गरीब आदमी की सहायता सोना (धन) से महान है। क्यों?
Answers.
(i) The name of the poem is Sympathy’ and the poet is Charles Mackay.
कविता का नाम ‘Sympathy’ है और कवि Charles Mackay हैं।
(ii) A poor man passed by the poet.
एक गरीब आदमी कवि के पास से होकर गुजरा।
(iii) The poor man pressed his head. He gave him bread and looked after him day and night.
गरीब आदमी ने उसका सिर दबाया। उसने उसे रोटी दी और दिन रात उसकी देखभाल की।
(iv) The poor man’s help is greater than gold because gold can be repaid but words of sympathy
can not be paid back.
गरीब आदमी की सहायता सोना (धन) से महान है क्योंकि सोने (धन) को चुकाया जा सकता है किन्तु सहानुभूति
के शब्द चुकाये नहीं जा सकते।

(A) SOLVED QUESTIONS OF TEXT BOOK

Answer the following questions :
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए ।

Question 1.
Who lays in sorrow?
कष्ट में कौन था?
Answer:
The poet lay in sorrow.
कवि कष्ट में था।
Question 2.
Was the poet satisfied with his help? If not so, why?
क्या कवि उसकी सहायता से सन्तुष्ट था, यदि नहीं तो क्यों?
Answer:
The poet was not satisfied with his help because he did not express sympathy.
कवि उसकी सहायता से सन्तुष्ट नहीं था क्योंकि उसने सहानुभूति नहीं व्यक्त की थी।

UP Board Solutions

Question 3.
How did the poet repay the proud man when his sorrow had passed?
जब कवि का कष्ट समाप्त हो गया तो उसने घमण्डी आदमी को उसका ऋण किस प्रकार चुकाया?
Answer:
When the sorrow of the poet had passed, he went to the proud man and repaid his gold(money).
जब कवि का कष्ट समाप्त हो गया तो वह घमण्डी आदमी के पास गया और उसका धन वापस कर दिया।
Question 4.
How did a poor man help the poet when later on he lay in want and grief again?
जब कवि बाद में पुनः अभाव और पीड़ा में पड़ा हुआ (UPBoardSolutions.com) था तो एक गरीब आदमी ने उसकी सहायता किस प्रकार की?
Answer:
The poor man pressed the head of the poet. He gave him bread and looked after him day and
night.
गरीब आदमी ने कवि का सिर दबाया। उसने उसे रोटी दी और दिन-रात उसकी देखभाल की।
Question 5.
Why does the poet think that it is difficult to pay back the poor man?
कवि क्यों सोचता है कि उस गरीब आदमी को ऋण चुकाना कठिन है?
Answer:
They poet thinks that it is difficult to pay back the poor man because his service and words of
sympathy can not be paid back.
कवि सोचता है कि उस गरीब आदमी का ऋण चुकाना कठिन ह क्योंकि उसकी सेवा और सहानुभूति के शब्द वापस नहीं किये जा सकते।

UP Board Solutions
Question 6.
What difference do you find between the attitude of the proud man and the attitude
of the poor man?
आपको घमण्डी आदमी के दृष्टिकोण तथा गरीब आदमी के दृष्टिकोण में क्या अन्तर मिलता है?
Answer:
The attitude of the proud man was full of pride while the attitude of the poor man was full of
sympathy.
घमण्डी आदमी का दृष्टिकोण गर्व से भरा हुआ था तथा (UPBoardSolutions.com) गरीब आदमी का दृष्टिकोण सहानुभूति से पूर्ण था।
Question 7.
Why is sympathy described as heavenly’?
सहानुभूति को दिव्य क्यों कहा गया है?
Answer:
Sympathy is described as heavenly because it is not based on any selfish motive.
सहानुभूति को दिव्य कहा गया है क्योंकि यह स्वार्थपूर्ण उद्देश्य पर आधारित नहीं है।
Question 8.
Which of the following qualities would you describe as heavenly?
आप निम्नलिखित गुणों में से किन-किन को दिव्य कहेंगे?
pride (घमण्ड), selfishness (स्वार्थपरता), kindness (दयालुता), goodness (बहुत अच्छा), indifference
towards the poor (गरीबों के प्रति उदासीनता), loving care of the old and sick (बूढ़े तथा बीमार व्यक्तियों की
स्नेह युक्त देखभाल).
Answer:
The qualities of goodness, kindness and loving (UPBoardSolutions.com) care of the old and sick can be described as heavenly.
भलाई, दयालुता, बूढ़े तथा बीमार व्यक्तियों की स्नेह युक्त देखभाल को दिव्य गुण कहा जा सकता है।

(B) APPRECIATING THE POEM

Question 1.
Give the central idea of the poem.
कविता का केन्द्रीय भाव लिखिए।
Answer:
Sympathy is a divine quality. It is greater than money. Money can be paid back while sympathy
cannot be paid back.
सहानुभूति एक दिव्य गुण है। यह धन से महान है। धन वापस किया जा सकता है जबकि सहानुभूति को वापस नहीं
किया जा सकता।

UP Board Solutions
Question 2.
Who is the poet of the poem?
कविता के रचयिता कौन हैं?
Answer:
The poet of the poem is Charles Mackay.
कविता के रचयिता चार्ल्स मैके हैं।
Question 3.
Bring out clearly the idea behind the words “His looks were cold.”
‘His looks were cold’ में निहित भाव को स्पष्ट कीजिए।
Answer:
“His looks were cold” means that his sight was indifferent.
‘His looks were cold’ का तात्पर्य है कि उसकी अन्तर्दृष्टि में उदासीनता थी।
Question 4.
Mention, from the poem, any two words that rhyme together.
कविता में किन्हीं दो शब्दों को लिखिए जो आपस में तुकान्त हों।
Answer:
Way and day rhyme together.
Way और day आपस में तुकान्त है।