UP Board Solutions for Class 10 Commerce Chapter 25 Organisation and Enterprise

UP Board Solutions for Class 10 Commerce Chapter 25 Organisation and Enterprise

Organisation and Enterprise Objective Type Questions (1 Mark)

Question 1.
The term enterprise means:
(a) Risk-taking
(b) Profit Making
(c) A borrowed loan from market
(d) None of these
Answer:
(a) Risk-taking

Question 2.
Modern business has become very …………
(a) easy affair
(b) doubtful affair
(c) complicated affair
(d) None of these
Answer:
(c) complicated affair

Question 3.
The functions of organisation and enterprise are ………..
(a) different
(b) similar
(c) dependable each other
(d) None of these
Answer:
(a) different

Question 4.
The entrepreneures are the owners of business and the organisers are the ………. of the business.
(a) Customers
(b) Debtors
(c) Creditors
(d) Employers
Answer:
(d) Employers

Question 5.
The organisers get salary for the service they render to the business, the entrepreneures get …………. for taking risks.
(a) Salary
(b) Rent
(c) Wages
(d) Profit
Answer:
(d) Profit

Question 6.
Which of the following items is not the Capital from Economics point of view? (UP 2019)
(a) Fixed Deposit
(b) Investment in shares
(c) Jewellery
(d) Government securities.
Answer:
(c) Jewellery

Organisation and Enterprise Definite Answer Type Questions (1 Mark)

Question 1.
Is there no need for any research for the successful organisation? Give answer in Yes or No.
Answer:
No.

Question 2.
In enterprise an attempt to undertaking risk and bear uncertainty? Give answer in Yes or No.
Answer:
Yes.

Organisation and Enterprise Very Short Answer Type Questions (2 Marks)

Question 1.
What is the organisation?
Answer:
The organisation is an important factor of production and enterprise is different from an organisation. Some economists still think that organisation and enterprise are the same and can be used interchanging. In common language, the organisation means a systematic arrangement of different parts of a thing to achieve the desired result. In economics also we use the term organisation in the same sense.

Question 2.
Point out any two points of difference between organiser and entrepreneur.
Answer:
The functions of organisation and enterprise are different. The joint-stock company is the most typical business unit in which the organisation is undertaken by a paid manager and enterprise by shareholders. The functions of organisation and risk-bearing are theoretically separate. Organisers supervise and administer business while entrepreneurs take a risk.
The entrepreneurs are the owners of the business and the organisers are the employees of the business.

The organisers get a salary for the services they render to the business, the entrepreneurs get profits for taking risks and get nothing if the business does not make any profit. The entrepreneurs bear losses when the business runs into a loss.

Organisation and Enterprise Short Answer Type Questions (4 Marks)

Question 1.
Discuss any four functions of the organiser.
Answer:
Functions of the organiser are as follows:
(a) Sale of the Product: He tries to achieve the speedy sale at a maximum price.

(b) Provision of Proper Tools to Labourer: He provides necessary tools and machinery to labourers and does not let machinery stand idle.

(c) To find out an entrepreneur: After completing the investigations regarding the most profitable channel of investing productive resource, the organiser finds out an entrepreneur who is ready to undertake risk in the proposed business.

(d) The localisation of Production: The organiser locates the production unit itself. In doing so he keeps in his mind several consideration such as nearness to the raw material and the power resources, availability of trained labour, transport facilities, providing to the market etc.

Question 2.
Define the importance of organisation.
Answer:
Modern business has become a very complicated affair. It is affected by many factors. Even a small factor may change the entire form of business. Big business firms use complicated machinery which needs constant care. Labourers of varying degree of skill and ability are engaged by them. Thus a business house of today is difficult to run without the expert guidance of an organiser. He brings together the three factors of production land, labour and capital and organises them so efficiently that they give the best results. Without an organiser, these factors can reap no fruit. Without him, capital will go waste. Labour will be misdirected. Without an organiser, production is not possible in this world.

UP Board Solutions for Class 10 Commerce

Leave a Comment

error: Content is protected !!