UP Board Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 2 The Judgement-Seat of Vikramaditya (Sister Nivedita)

UP Board Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 2 The Judgement-Seat of Vikramaditya (Sister Nivedita)

These Solutions are part of UP Board Solutions for Class 10 English. Here we have given UP Board Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 2 The Judgement-Seat of Vikramaditya (Sister Nivedita).

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in about 25 words :

Question 1.
Do we know anything definite about Vikramaditya ? If so, what ?
(क्या हम विक्रमादित्य के विषय में कोई बात निश्चित रूप से जानते हैं ? यदि जानते हैं, तो वह क्या है ?)
Answer:
We do not know anything definite about Vikramaditya. The only thing that we are sure about him is that he was a lover of justice and learning.
(हम विक्रमादित्य के विषय में कोई बात निश्चित रूप से नहीं जानते। केवल एक बात जो उनके बारे में निश्चित है, वह यह है कि वे न्याय और ज्ञान के प्रेमी थे।)

Question 2.
why did the guilty tremble before Vikramaditya ? [2009, 11, 12, 13, 14, 15]
(विक्रमादित्य के सामने अपराधी क्यों काँपने लगते थे ?)
Answer:
The guilty trembled before Vikramaditya because they knew that his eyes would look straight into their guilt and punish them.
(राजा विक्रमादित्य के सामने आकर (UPBoardSolutions.com) अपराधी इसलिए काँपने लगते थे, क्योंकि वे जानते थे कि राजा की आँखें उनके अपराध को पहचान लेंगी और उनको दण्ड मिलेगा।)

Question 3.
What happened to the palace and the fortress of Vikramaditya after  his death ?। [2011, 12, 14, 18]
(विक्रमादित्य की मृत्यु के बाद उसके महल तथा किले का क्या हुआ ?)
Answer:
After the death of Vikramaditya his palace and fortress were ruined with passage of time. The ruins were covered with grass and dust. (विक्रमादित्य की मृत्यु के बाद उसका महल और किला दोनों नष्ट हो गये और खण्ड़हर घास और मिट्टी में दब गये।)

UP Board Solutions

Question 4.
What did the village-boys find in the pastures ? [2013, 15, 17]
(गाँव के लड़कों ने चरागाह में क्या पाया ?)
Answer:
The village-boys used to go to a nearby pastures with their cattle. The village-boys found a green mound in the pasture just like a judgement-seat.
(गाँव के लड़के पास के एक चरागाह में अपने पशुओं के साथ जाया करते थे। गाँव के लड़कों को चरागाह में एक हरा-भरा टीला मिला जो न्यायाधीश के सिंहासन जैसा प्रतीत होता था।)

Question 5.
What did the village-boy say to his friends after sitting on the green | mound? What did his friends do?
(गाँव के लड़के ने उस हरे-भरे टीले पर बैठकर अपने मित्रों से क्या कहा ? उसके मित्रों ने क्या किया ?)
Answer:
After sitting on the green mound the village-boy said to his friends, “I will be the judge. You can bring all your cases before me and I will have trials.” His friends soon brought cases before him for decision.
(उस हरे-भरे टीले पर बैठने के बाद उस ग्रामीण-लड़के (UPBoardSolutions.com) ने अपने मित्रों से कहा, “मैं न्यायाधीश हूँ। तुम अपने मुकदमे मेरे पास लाओ और मैं न्याय करूंगा।” उसके मित्र शीघ्र ही निर्णय के लिए उसके सामने अपने मुकदमे लाये।)

Question 6.
What changes did the village-boys notice in the boy who sat on the mound? [2012, 15, 16, 17]
(गाँव के लड़कों ने टीले पर बैठने वाले लड़के में क्या परिवर्तन देखे ?)
Answer:
The village-boys noticed that the boy who sat on the mound had become serious and grave. His tone and manners were impressive.
(गाँव के लड़कों ने देखा कि टीले पर बैठने वाला लड़का एकदम शान्त और गम्भीर हो गया था। उसका स्वर और बातचीत का ढंग प्रभावशाली था।)

Question 7.
Why did the grown-up men and women put their disputes before the cowherd boy ? How did the boy satisfy them ?
(बड़े स्त्री-पुरुष अपने झगड़ों को ग्वाले के सामने क्यों रखते थे? वह उन्हें कैसे सन्तुष्ट करता था?)
Answer:
The grown-up men and women put their disputes before the cowherd boy for justice. He settled them wisely and satisfied them. (बड़े स्त्री-पुरुष अपने झगड़ों को ग्वाले के सामने न्याय के लिए रखते थे। वह उन्हें निपटाता था और उन्हें सन्तुष्ट कर देता था।)

UP Board Solutions

Question 8.
What guess did the king of Ujjain make about the boy ? (उस लड़के के विषय में उज्जैन के राजा ने क्या अनुमान लगाया ?) [2011]
Answer:
The king of Ujjain guessed about the boy that he must have sat on the judgement-seat of Vikramaditya because he was doing perfect justice.
(उज्जैन के राजा ने यह अनुमान लगाया कि वह लड़का (UPBoardSolutions.com) विक्रमादित्य के न्याय-सिंहासन पर बैठा होगा क्योंकि वह एकदम सही निर्णय दे रहा था।)

Question 9.
what did the king decide to do ?
(राजा ने क्या करने का निश्चय किया?)
                   Or
Why did the king of Ujjain want to sit on the judgement-seat of Vikramaditya ? [2013, 16]
उज्जैन का राजा विक्रमादित्य के न्याय सिंहासन पर क्यों बैठना चाहता था ?)
Answer:
The king decided to dig out the judgement-seat and bring it to Ujjain. Then he would sit on it and deliver judgements.
(राजा ने यह निश्चय किया कि वह खुदाई कराकर न्याय-सिंहासन को प्राप्त करेगा और उसे उज्जैन लाएगा, फिर उस पर बैठेगा तथा न्याय करेगा।)

Question 10.
What did the first angel ask the king when he was about to sit on the throne ? [2018]
(जब राजा उस सिंहासन पर बैठने ही वाला था तो पहले देवदूत ने उससे क्या पूछा ?)
Answer:
When the king was about to sit on the throne the first angel asked him if he never desired to rule over kingdoms that were not his own and if he thought himself worthy to sit on the throne.
(जब राजा उस सिंहासन पर बैठने ही वाला था तो पहले (UPBoardSolutions.com) देवदूत ने उससे पूछा, “क्या तुमने ऐसे राज्यों पर शासन करने की इच्छा नहीं की जो तुम्हारे नहीं थे ? क्या तुम स्वयं को इस सिंहासन पर बैठने के योग्य समझने हो ?”)

UP Board Solutions

Question 11.
Why could the king of Ujjain not sit on the judgement-seat of Vikramaditya ?
(विक्रमादित्य के न्याय-सिंहासन पर उज्जैन का राजा क्यों नहीं बैठ सका ?)
Answer:
The king of Ujjain could not sit on the judgement-seat of Vikramaditya because he was not perfectly pure in heart and as such not worthy of it.
(विक्रमादित्य के न्याय-सिंहासन पर उज्जैन का राजा इसलिए नहीं बैठ सका, क्योंकि उसका हृदय शुद्ध नहीं था और इस तरह उसके योग्य नहीं था।)

Question 12.
What qualities were needed to make the king worthy to sit on the throne of Vikramaditya ?
(विक्रमादित्य के सिंहासन पर बैठने योग्य बनने के लिए राजा को किन गुणों की आवश्यकता थी ?)
Answer:
The following qualities were needed to make the king worthy to sit on the throne of
Vikramaditya :

  1. a desire not to rule over kingdoms that were not his own,
  2. a pure heart like a child,
  3. a desire not to possess the riches of others and life full of justice.

(विक्रमादित्य के सिंहासन पर बैठने योग्य बनने के लिए राजा को निम्नलिखित गुणों की आवश्यकता थी–

  1. ऐसे राज्यों पर राज्य न करने की इच्छा जो उसके नहीं थे,
  2. बच्चे के समाने पवित्र हृदय,
  3. दूसरों का धन न हड़पने की इच्छा और न्यायसंगत जीवन।)

UP Board Solutions

Question 13.
What qualities did the last angel want the king to have in order to be worthy of sitting on the throne? What did the last angel do then ?
(अन्तिम देवदूत उस सिंहासन पर बैठने के योग्य बनने के लिए राजा में किन गुणों को चाहता था ? तब अन्तिम देवदूत ने क्या किया ?)
Answer:
The last angel wanted the king to have pure heart like a child in order to be worthy of sitting on the throne which the king did not have. Then the last angel flew up into the sky bearing the throne (UPBoardSolutions.com) upon his head.
(अन्तिम देवदत उस सिंहासन पर बैठने के योग्य बनने के लिए राजा में बच्चे के समान पवित्र हृदय चाहता था। ऐसा हृदय राजा के पास नहीं था। तब अन्तिम देवदूत सिंहासन को अपने सिर पर रखकर आसमान में उड़ गया।)

Question 14.
Why did the judgement-seat of Vikramaditya disappear from the earth ?
(विक्रमादित्य का न्याय-सिंहासन इस पृथ्वी से क्यों लुप्त हो गया ?) [2012, 16,17]
Answer:
The judgement-seat of Vikramaditya disappeared from the earth because no other king was able to match Vikramaditya in the matter of justice.
(विक्रमादित्य का न्याय-सिंहासन इस पृथ्वी से इसलिए लुप्त हो गया, क्योंकि कोई भी राजा न्याय के मामले में विक्रमादित्य के समान योग्य नहीं था।)

Question 15.
who was vikramaditya ? why is vikramaditya called the greatest | judge in history ? [2009, 11, 14]
(विक्रमादित्य कौन था ? विक्रमादित्य को ‘इतिहास का सबसे बड़ा न्यायाधीश’ क्यों कहते हैं ?)
                                  Or
Who is called ‘the greatest judge in history ? Why did the guilty tremble before him ? [2009]
( इतिहास में सबसे बड़ा न्यायाधीश’ कौन है ? अपराधी उसके सामने क्यों काँप जाता था ?)
                                  Or
Why is Vikramaditya said to be the greatest judge in history?
(इतिहास में विक्रमादित्य को सबसे बड़ा न्यायाधीश क्यों कहा गया है ?) [2015, 16, 17]
Answer:
Vikramaditya was the king of Ujjain. He is called the greatest judge in history because he always gave perfect justice to his people. Guilty persons trembled to come to him.
(विक्रमादित्य उज्जैन का राजा था। उसको इतिहास का सबसे (UPBoardSolutions.com) बड़ा न्यायाधीश इसलिए कहते हैं क्योंकि उसने सदैव अपनी प्रजा को पूरा न्याय प्रदान किया। दोषी लोग उनके सामने आने पर काँपते थे।)

UP Board Solutions

Question 16.
What was the special quality of vikramaditya ? [2017]
(राजा विक्रमादित्य का विशेष गुण क्या था ?)
Answer:
The special quality of king Vikramaditya was that he always gave perfect judgement and the guilty trembled to come to him.
(राजा विक्रमादित्य का विशेष गुण यह था कि वह सदैव सही निर्णय देता था। दोषी उनके सामने आने पर काँपते थे।)

Question 17.
why was king Vikramaditya so famous ? [2011, 12, 16]
(राजा विक्रमादित्य इतने प्रसिद्ध क्यों थे ?)
                             Or
Why was King Vikramaditya praised by the people or one and all ? [2013, 14, 15, 16, 17]
(राजा विक्रमादित्य की सभी के द्वारा प्रशंसा क्यों की जाती थी ?)
Answer:
King Vikramaditya was famous (or was prised by all) for his justice. He gave perfect justice to his people.
(राजा विक्रमादित्य न्याय के लिए प्रसिद्ध थे। वे अपनी प्रजा को सही और पूर्ण न्याय देते थे।)

Question 18.
“Have you never desired to possess the riches of others ………?” Who said this and why ?
(“क्या तुमने कभी दूसरों का धन लेने की इच्छा नहीं की……?” यह किसने कहा और क्यों ?)
Answer:
Another angel asked this question because the king wanted to sit on the judgement-seat of Vikramaditya. (यह प्रश्न दूसरे देवदूत ने पूछा क्योंकि राजा विक्रमादित्य के सिंहासन पर बैठना चाहता था।)

Question 19.
There is a sentence, And at these words the angel flew up into the sky.” What does these words refer to here?
(एक वाक्य है, “इन शब्दों पर देवदूत आकाश में उड़ गया,” यहाँ “These words’ नामक शब्द किस प्रसंग को बताते हैं ?)
Answer:
Here these words’ refers to the words of the king, “No, I am not worthy.”
(यहाँ ये शब्द राजा के इन शब्दों के प्रसंग (UPBoardSolutions.com) में है-“नहीं, मैं योग्य नहीं हूँ।”)

UP Board Solutions

Question 20.
what did the last angel say to the king ?
(अन्तिम देवदूत ने राजा से क्या कहा ?)
Answer:
The last angel said to the king, “Are you then, perfectly pure in heart, 0 king? Is your heart as pure as that of a little child? If so, you are indeed worthy to sit on his seat.”
(अन्तिम देवदूत ने राजा से कहा, “तब क्या तुम पूर्णरूप से मन से पवित्र हो? क्या तुम्हारा हृदय इतना ही शुद्ध है। जितना एक छोटे बच्चे का? यदि ऐसा है तब तुम वास्तव में इस सिंहासन पर बैठने योग्य हो।’)।

Question 21.
when and where did the last angel fly and to what result ?
(अन्तिम देवदूत कब और कहाँ उड़ गया और क्या परिणाम हुआ ?)
Answer:
When the king said ‘No’, the last angel flew into the sky and took away the slab on his head.
(जब राजा ने कहा ‘नहीं’, तब अन्तिम देवदूत (UPBoardSolutions.com) आकाश में उड़ गया और उस पत्थर की शिला को भी अपने सिर पर रख कर ले गया।)

Question 22.
What happened when the king tried again to sit on the , judgement-seat ?
( जब राजा ने पुनः सिंहासन पर बैठने की कोशिश की तब क्या हुआ ?) Ans. When ever the king tried to occupy the throne, he was questioned by an angel and he had to withdraw. (जब भी राजा ने सिंहासन पर बैठने की चेष्टा की, देवदूत के द्वारा प्रश्न पूछे गए और उसे पीछे हटना पड़ा।)

Question 23.
How many stone angels supported the seat ?
(पत्थर के कितने देवदूत सिंहासन को अपने ऊपर टिकाए हुए थे ?)
Answer:
Twenty-five stone angels supported the seat. । (पच्चीस पत्थर के देवदूत सिंहासन को अपने ऊपर टिकाए हुए थे।)

UP Board Solutions

Question 24.
What happened on the fourth day ?
(चौथे दिन क्या हुआ ?)
Answer:
On the fourth day also the same thing happened. The another fairy asked the king a question. The king answered in negative. So that angel also flew away.
(चौथे दिन भी वही बात हुई, दूसरे देवदूत ने राजा (UPBoardSolutions.com) से प्रश्न किया, राजा का उत्तर ‘ना’ में था। अत: वह देवदूत भी उड़ गया।)

Question 25.
Who was Vikramaditya? Where did he reign? [2014, 15] 
Answer:
Vikramaditya was a king famous for his justice. He reigned over Ujjain.
(विक्रमादित्य अपने न्याय के लिए प्रसिद्ध एक राजा था। वह उज्जैन पर शासन करता था।)

Question 26.
Where did King Vikramaditya reign? What did he decide to do? [2018]
(राजा विक्रमादित्य कहाँ शासन करता था? उसने क्या करने का निश्चय किया?)
Ans.
King Vikramaditya reigned over Ujjain. He decided to do justice.
(राजा विक्रमादित्य उज्जैन पर शासन करता था। उसने न्याय करने का निश्चय किया।)

UP Board Solutions

Question 27.
What do we know definitely about king Vikramaditya ? [2015, 18]
(हम विक्रमादित्य के बारे में क्या निश्चित रूप से क्या जानते हैं?)
Answer:
We do not know anything definite about Vikramaditya except his learning and justice.
(सिवाय न्याय तथा विद्वता के हम विक्रमादित्य (UPBoardSolutions.com) के बारे में कोई निश्चित बात नहीं जानते हैं।)

UP Board Solutions

MULTIPLE CHOICE TYPE QUESTIONS

Select the most suitable alternative to complete each of the following statements :

1. Vikram Samvat’ owes its origin to ………… [2011, 12, 14, 16]
(a) Lord Buddha.
(b) Ashoka.
(c) Vikramaditya.

2. Vikramaditya is famous for his …. [2012, 16, 17, 18]
(a) wisdom.
(b) justice.
(c) honesty.
(d) love for his subject.

3. The labourers dug out a block of marble slab supported on the hands and wings of stone-angels numbering ……….. [2009, 13]
(a) a dozen.
(b) twenty.
(c) twenty-five.
(d) thirty-one.

4. The judgement-seat of Vikramaditya was made of … [2013, 14, 16, 18]
(a) gold.
(b) silver.
(c) iron.
(d) stone.

UP Board Solutions

5. When the king of Ujjain was making his first attempt to sit on the throne of Vikramaditya ………..
(a) his judges and priests warned him against doing so.
(b) the shephered boy stood in his way and stopped him from going to the throne.
(c) one of the angels told him to purify himself to be worthy to sit on it and
flew away.

6. The king of Ujjain could not occupy the throne because ………… [2011, 12, 14, 15]
(a) he was not as just as Vikramaditya.
(b) his heart was not as pure as that of a little child. 
(c) he had desired to possess the riches of others.

7. The angel asked the king to go and fast aid pray for three days so that [2015]
(a) somebody else could try to ascend the throne.
(b) no one might occupy it.
(c) the king might purify himself and be worthy to sit on the throne.

8. The shepherd-boy sitting on the mound looked changed because he [2011]
(a) listened to the complaints.
(b) was no ordinary boy.
(c) got the spirit of knowledge and justice.
(d) had to decide the disputes.

9. The guilty trembled before Vikramaditya because [2011, 12, 14, 16, 17, 18]
(a) he was very cruel.
(b) he was unjust.
(c) he was intelligent enough to know their guilt.
(d) he looked very fearful.

UP Board Solutions

10. The king could not sit on the judgement-seat of Vikramaditya because [2012, 14, 16, 17, 18]
(a) he was afraid of the cowherd boy.
(b) every day he was pushed aside by an angel.
(c) he thought himself to be unworthy of it.
(d) he wanted to be a just king.

11. The last angel did not allow the king to sit on the judgement-seat of Vikramaditya because
(a) the king had not completed his prayer.
(b) the angel was not in a good mood.
(c) the king had come before the right time.
(d) the king’s heart was not as pure as that of a child.

12. When the mound was dug deep, the king found ……. [2009, 11, 16]
(a) seven jars full of gold coins.
(b) skeletons of dead soldiers.
(c) rare musical instruments.
(d) the judgement-seat of Vikramaditya. 

13. The judgement-seat of Vikramaditya was found …..
(a) in the jungle.
(b) in the river.
(c) deep under the mound.

14. Vikramaditya was never deceived because ……….. [2014, 15]
(a) he was the king.
(b) he would see straight into guilt of guilty persons.
(c) he was a magician.

15. The angels took the judgement-seat to ………... [2011, 13, 14, 15, 16, 17]
(a) the sky
(b) another kingdom.
(c) the sea
(d) the hell

UP Board Solutions

16. The judgement-seat of Vikramaditya was found in ………. [2011, 13, 14, 15, 16, 17, 18]
(a) Indore.
(b) Delhi.
(c) Ujjain.
(d) Bhopal.

17. In due course of time, the palace and the fortress of Vikramaditya were ……………. [2015]
(a) ruined
(b) decorated
(c) rebuilt
(d) lost.

18. At last the labourers found a slab of black marble supported on the hands and wings of …………… [2015]
(a) thirty-five stone angels.
(b) twenty-five stone angels.
(c) twenty-one stone angels.
(d) twenty-seven stone angels.

TRUE/FALSE STATEMENTS

State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’:
1. Vikramaditya always punished the wrong/innocent man. [2011, 13, 14, 16, 17, 18]
2. Vikramaditya loved justice and learning. [2014, 15, 16]
3. King Vikramaditya did not love justice and learning. [2011, 12, 14]
4. Vikramaditya was the king of Ujjain. [2011, 16]
5. The famous judgement-seat (UPBoardSolutions.com) of Vikramaditya, as dug out of a mound, was supported on the hands of twenty-four stone angles.
6. The judgement-seat of Vikramaditya was lying buried in the pasture.
7. After the death of Vikramaditya, the people of Ujjain, in due course of time, forgot him.
8. The first angel asked the king of Ujjain if he was worthy to sit on the judgement-seat of Vikramaditya.
9. The judgement-seat of Vikramaditya did not disappear from the earth
10. After observing three days’ prayer and fasting the king ascended the throne. [2011]
11.Vikram Samvat owes its origin to Vikramaditya. (2011, 12, 16, 17, 18] 12.
12.The beautiful palace of Vikramaditya stands even today in Ujjain. [2010, 12, 13, 14, 15, 17, 18]
13. When the shepherd-boy sat on the mound the spirit of knowledge and justice would come to him.
14. Vikramaditya was never deceived. [2009, 11, 15, 17]
15. Vikramaditya never failed in getting at the culprit.
UP Board Solutions
16. It is said that Vikramaditya was not the greatest judge in history. [2018]
17. The angel flew up into the sky bearing the slab upon his head.
18. The cowherd boy sat on the mound and became grave and serious.
19. The king of Ujjain, at last, sat on the throne of Vikramaditya. [2011, 14]
20. No one knows the name of Vikramaditya in India. [2009, 18]
21. The last angel allowed the king of Ujjain to sit on the judgement-seat of | Vikramaditya. [2009, 18]
22. We all are unfamiliar with the name of Vikramaditya. [2010, 16]
23. Vikramaditya is famous for his justice. [2011, 13, 16, 17]
24. The guilty trembled coming before him.
25. Many boys gathered to play near the ruin of the palace of Vikramaditya
which became a pasture land afterwards.
26. One boy sat on the mound and declared him a doctor.
27. The king of Ujjain ordered to dig under the mound.
28. The king prayed and fasted for 5 days.
29. The last angel was pleased with the king of Ujjain and let him sit on the Judgement-seat of Vikramaditya.
30. The Judgement-seat of Vikramaditya was a slab of white marble. [2012, 15, 16]
31. The Judgement-seat of Vikramaditya was supported on the hands and wings of twenty-five stone angles. [2012, 15, 18]
32. Vikramaditya loved experiments. [2012, 14]
UP Board Solutions

33. When the boy jumped down from his seat, he was quite different from other boys. [2014]
34. Vikramaditya always punished innocents. [2014]
35. Vikramaditya loved injustice. [2014, 18]
36. The judgement-seat of Vikramaditya was supported on the hands and wings of twenty-five stone angels. [2015]
37. King Vikramaditya did justice. [2015]
38. The beautiful palace of (UPBoardSolutions.com) Vikramaditya stood in Delhi. [2016]
39. The judgement-seat of Vikramaditya was lying buried in the pasture. [2017]
Answer:
1. T, 2. T, 3. F, 4. T, 5. F, 6. T, 7. T, 8. T, 9. F, 10. F, 11. T, 12. F, 13. T, 14. T, 15. T, 16. F, 17. T, 18. T, 19. F, 20. F, 21. F. 22. F, 23. T, 24. T, 25. T, 26. F, 27. T, 28. F, 29. F, 30. F, 31. T, 32. F, 33. F, 34. F, 35. F, 36. T, 37. T, 38. F, 39. T.

Hope given UP Board Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 2 are helpful to complete your homework.

If you have any doubts, please comment below. UP Board Solutions try to provide online tutoring for you.

2 thoughts on “UP Board Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 2 The Judgement-Seat of Vikramaditya (Sister Nivedita)”

Leave a Comment

error: Content is protected !!