UP Board Solutions for Class 12 English Prose Chapter 5 I am Johns Heart

UP Board Solutions for Class 12 English Prose Chapter 5 I am John’s Heart are part of UP Board Solutions for Class 12 English. Here we have given UP Board Solutions for Class 12 English Prose Chapter 5 I am John’s Heart.

Board UP Board
Textbook NCERT
Class Class 12
Subject English Prose
Chapter Chapter 5
Chapter Name I am Johns Heart
Number of Questions Solved 22
Category NCERT Solutions

UP Board Solutions for Class 12 English Prose Chapter 5 I am John’s Heart

LESSON at a Glance

This lesson is an ‘autobiographical sort of description of the human heart. It is an interesting and informative piece about heart-what it looks like, what wrong notions we have about it, how it works, when it is really in trouble and finally how we can take care of it.

A heart weighs about 340 grams and is red-brown in colour. It is a four chambered pump, and pumps blood daily through about 96000 km of blood vessels. The heart muscles are very strong. It works day and night and only rests between its beats, though only for half a second.

There are some wrong notions about heart. It is not romantic as some poets think, neither it is fragile and delicate. In fact it works twice as hard as the arm muscles. Then, people feel that heart sometimes skip heart beat. It is not skipping a beat but only a misfire, piling one beat on top of another. Whenever a person has fatigue or dizzy spells, he relates it to his heart. He fears that his heart is having trouble. This is not always true. Mostly the fatigue and dizzy spells come from his digestive tract. When the heart is in trouble, it sends pain signal only after undue exertion or emotion. It indicates that heart is not getting enough nourishment to cope with the work man is loading on to it.

The heart gets its nourishment from the blood. Heart does not extract nourishment from the blood passing through its four chambers. It is fed by its own two coronary arteries. If there is any trouble in these coronaries, it may cause death. Fatty deposits begin to build up in the coronary arteries. Gradually, they can close or block an artery. Or a clot may form to close it suddenly.

Persons, belonging to a family where heart disease has occurred often, are more or less certain to have heart trouble. Such a person can’t do anything about heredity but he can do a lot to minimize the risk.

What one can do is—slim down a bit, take regular exercise, relax a little more, cut down on fats and smoking. If he would only do these things, his heart could keep on working for a longer time.

पाठ का हिन्दी अनुवाद

(1) No one could …………… down to 55.
कोई भी नहीं कह सका कि मैं एक सुन्दर वस्तु हूँ। मेरा भार 340 ग्राम है, मेरा रंग भूरा-लाल है और मेरी शक्ल बड़ी भौंड़ी है। मैं जॉन का वफादार सेवक, हृदय हूँ।

मैं नाशपाती के आकार का हूँ। चाहे आपने कवियों से मेरे विषय में कुछ भी सुना हो, मैं वास्तव में रोमांटिक नहीं हूँ। मैं तो एक परिश्रमी चार प्रकोष्ठों वाला पम्प हूँ। वास्तव में दो पम्प, एक रक्त को फेफड़ों तक पहुँचाने के लिए और दूसरा इसे शरीर के अन्दर भेजने के लिए। मैं प्रतिदिन 96000 किमी लम्बी रक्त शिराओं से रक्त को पम्प करता हूँ। इतनी पम्पिग 18000 लीटर की क्षमता वाले टैंक को भरने के लिए पर्याप्त है।

जब कभी भी जॉन मेरे विषय में सोचता है, तब वह मुझे कमजोर तथा नाजुक समझता है। नाजुक! जबकि मैं अब तक उसका 300000 टन रक्त पम्प कर चुका हूँ। जितना कठिन कार्य एक भारी बोझ के बॉक्सिंग चैम्पियन की बाँहों की मांसपेशियों का होता है या किसी दौड़ने वाले व्यक्ति की टाँगों की माँसपेशियों का होता है, मैं उससे भी चौगुना कठिन कार्य करता हूँ। उन्हें मेरी गति से कार्य करने दो और वे मिनटों में ही थककर चूर हो जाएँगे। शरीर की कोई भी मांसपेशी इतनी शक्तिशाली नहीं है जितना मैं, केवल एक स्त्री के गर्भाशय के अतिरिक्त; क्योंकि वह बच्चे को जन्म देती है। किन्तु गर्भाशय की मांसपेशियों को सत्तर वर्ष तक चौबीस घण्टे कार्य नहीं करना पड़ता जितनी कि मुझसे आशा की जाती है। हाँ, वास्तव में यह थोड़ी-सी अतिशयोक्ति है। मैं धड़कनों के बीच थोड़ा आराम करता हूँ। जॉन सोता है उस समय भी उसकी अधिकांश रक्तवाहिनियाँ निष्क्रिय रहती हैं। अतः मैं उनमें रक्त संचार नहीं करता और मेरी धड़कन सामान्यतः 72 से घटकर 55 रह जाती है।

(2) John hardly …………… on to me.
जॉन मेरे विषय में मुश्किल से ही सोचता है और यह अच्छा है। मैं भी नहीं चाहता कि उसकी दशा हार्ट न्यूरेटिक्स जैसी हो जाए और मुझे भी तथा स्वयं को परेशानी में डाल दे। जब कभी वह मेरे विषय मे चिन्ता करता है तब सदा लगभग गलत बातों के विषय में। एक रात को जब जॉन नींद में खोता जा रहा था तब जॉन को अचानक ऐसा महसूस हुआ कि मैं एक धड़कन मिस कर गया अर्थात् छोड़ गया। वह बड़ा परेशान था, क्या मैं उसे धोखा दे रहा था। इसे इतना चिन्तित होने की आवश्यकता नहीं थी।

समय-समय पर जॉन की कार के ignition system की भाँति मेरा ignition system भी क्षणभर के लिए बिगड़ जाता है। मैं तो अपनी विद्युत शक्ति स्वयं पैदा करता हूँ और सिकुड़न के लिए संकेत भेजता हूँ, किन्तु कभी-कभी मेरा धड़कना रुक जाता है और धड़कन के ऊपर दूसरी धड़कन इकट्ठा हो जाती है। तब ऐसा लगता है कि मैंने एक बीट (धड़कन) मिस कर दी है, किन्तु वास्तव में ऐसा नहीं होता। जॉन को इस बात से आश्चर्य होगा कि उसे बिना पता चले कितनी ही बार में ऐसा हुआ होगा।

धड़कन की गिनती–रात्रि के भयानक सपने के बाद कभी-कभी वह जाग जाता है और चिन्तित होता है, क्योकि मैं दौड़ रहा होता हूँ। ऐसा इसलिए होता है कि सपनों में जब वह दौड़ता है तब मैं भी दौड़ता है। जॉन की चिन्ताएँ वास्तव में बातों को और बिगाड़ देती हैं और मेरी गति और भी तेज हो जाती है। यदि वह शान्त हो जाये तब मैं शान्त हो जाता हूँ। किन्तु यदि वह शान्त न हो पाए तब मुझे शान्त करने का एक उपाय है। वेगस नामक नसे ब्रेक का कार्य करती हैं। वे कानों के पीछे जबड़ों के मिलने के स्थान से गर्दन से गुजरती हैं। यहाँ धीरे-धीरे मालिश करने से मेरी गति कम हो जाती है।

जॉन लगभग प्रत्येक बात के लिए मुझे दोष देता है, थकान से लेकरं चक्कर आने तक; किन्तु उसकी थकान का मुझसे कोई सम्बन्धं नहीं और उसके चक्कर आने का सम्बन्ध उसके कानों से है। समय-समय पर जब वह अपनी मेज पर काम करता था तब बहुधा उसकी छाती में तेज दर्द हो जाता था। उसे यह भय हो जाता था कि शायद उसे दिल का दौरा पड़ने वाला है। किन्तु उसे चिन्ता करने की आवश्यकता नहीं। यह दर्द उसकी भोजन की नली से आता है। यह कुछ घण्टे पूर्व लिए गए भारी भोजन का परिणाम है। पर जब मैं परेशानी में होता हूँ, तब केवल असाधारण थकान या उत्तेजना के बाद ही मैं दर्द का संकेत भेजता हूँ। यही तरीका है। जिसके द्वारा मैं उसे यह बताता हूँ कि मुझे उतनी खुराक नहीं मिल रही है जो वह उस पर लादे जाने वाले काम के बोझ को उठा सके।

(3) How do I get …………… minimize risk.।
मैं अपना पौष्टिक भोजन कैसे प्राप्त करता हूँ? वास्तव में, मैं इसे रक्त से प्राप्त करता हूँ। किन्तु यद्यपि मैं पूरे शरीर के बोझ के 2/100 भाग को ही प्रतिनिधित्व करता हूँ, मुझे रक्त की पूर्ण मात्रा का 1/20 भाग चाहिए। इसका अर्थ है कि जितनी पौष्टिक खुराक शरीर के अन्य सभी अंगों को चाहिए मुझे उसकी दस गुनी खुराक की आवश्यकता है।

किन्तु मैं अपनी खुराक उस रक्त से नहीं खींचता जो मेरे चारों प्रकोष्ठों से होकर गुजरता है। मेरा भोजन मुझे अपनी ही दो कॉरोनरी धमनियों से प्राप्त होता है जो पेड़ की शाखाओं की तरह फैलती हैं और इनका तना शर्बत पीने वाले कागज के पाइप से अधिक मोटा नहीं होता। यही मेरी कमजोरी है। यहाँ की गड़बड़ ही मृत्यु का अकेला सबसे बड़ा कारण है।

कोई नहीं जानता कि यह सब कैसे होता है। किन्तु कभी-कभी जीवन के आरम्भ में अथवा जन्म के समय ही कॉरोनरी आर्टरीज में चर्बी जमा होने लगती है। धीरे-धीरे वे उस धमनी के मार्ग को बन्द कर देती हैं अथवा । रक्त का थक्का (क्लाट) इसे अचानक बन्द कर देता है।

जब कोई धमनी इस प्रकार से बन्द हो जाती है तब हृदय का वह भाग, जिसे इससे खुराक मिलती, मर जाता है। यह एक घाव (Scar tissue) छोड़ जाता है जो छोटे से मार्बल के टुकड़े के बराबर या टैनिस की गेंद के बराबर हो सकता है। परेशानी कितनी गम्भीर है यह बन्द हुई धमनी के आकार तथा स्थिति पर निर्भर करता है।

जॉन को पाँच वर्ष पूर्व दिल का दौरा पड़ा था और उसे इसका पता भी नहीं। वह इतना व्यस्त था कि उसने अपनी छाती के दर्द की ओर कोई ध्यान नहीं दिया। जो आर्टरी बन्द हुई थी वह मेरे पीछे की दीवार पर एक छोटी आर्टरी थी। मुझे उस मृत ऊतक को हटाने में और जख्म के निशान वाले क्षेत्र को भरने में जो एक मटर से अधिक बड़ा नहीं था, लगभग दो हफ्ते लगे थे।

जॉन ऐसे परिवार का है जिसमें हृदय की बीमारियाँ बहुधा होती रहीं हैं, इसलिए आँकड़े यह कहते हैं कि मैं फिर उसे परेशानी में डालने वाला हूँ। वास्तव में, वह अपनी विरासत के विषय में कुछ नहीं कर सकता, लेकिन वह जोखिम को कम करने में बहुत कुछ कर सकता है।

(4) Let’s start …………… puce for me.
अब हम अधिक भार से आरम्भ करें। जॉन अपनी प्रौढ़ावस्था में चर्बी बढ़ जाने का मजाक उड़ाता है किन्तु यह मजाक की बात नहीं है। इस बढ़ी हुई चर्बी के एक किलो भार में 700 किमी कैपिलरीज होती हैं जिनमें से मुझे खून पम्प करना पड़ता है। यह कार्य उसके अतिरिक्त है जो मुझे उसके प्रत्येक किलो भार को ले जाने में करना पड़ता है।

यह बात मुझे जॉन के रक्तचाप पर ले जाती है। यह 140-90 होता है जो उसकी उम्र के लिए ऊपरी सीमा है। जब मैं सिकुड़ता हूँ तब मेरे दबाव की नाप 140 होती है और 90 दबाव की वह नाप है जब मैं दो धड़कनों के बीच आराम करता हूँ। नीचे की संख्या ज्यादा महत्त्वपूर्ण है। यह संख्या जितनी बढ़ती जाती है, उतना ही कम आराम मुझे मिलता है और बिना पर्याप्त आराम के हृदय धीरे-धीरे मृत्यु की ओर पहुँच जाता है। बहुत-सी ऐसी बातें हैं जिन्हें करके जॉन अपने रक्तदाब को नीचे सुरक्षित स्तर पर ला सकता है। सबसे पहला है अधिक भार से छुटकारा पाना। उसे यह देखकर आश्चर्य होगा कि उसके रक्तचाप में कितनी गिरावट आ गई।

सिगरेट-बीड़ी पीना दूसरी बात है। जॉन एक दिन में चालीस सिगरेट पी जाता है जिसका अर्थ है कि वह चौबीस घण्टों में निकोटीन जहर की काफी मात्रा अपने अन्दर सोख लेता है। यह बहुत हानिकारक पदार्थ है। यह धमनियों को सिकोड़ देता है–विशेष रूप से हाथ और पैरों की–जिससे रक्तचाप बढ़ जाता है और मुझे उसके विपरीत अधिक काम करना पड़ता है। यह मुझे उत्तेजित भी करता है जिससे मैं और जोर से । धड़कता हूँ। एक सिगरेट मेरी धड़कनों को 72 से 80 तक बढ़ा देता है। जॉन स्वयं कहता है कि धूम्रपान अब छोड़ा नहीं जा सकता और जो हानि होनी थी वह हो चुकी। किन्तु यदि जॉन स्वयं को लगातार निकोटीन उत्तेजना से बचा सके तब उससे मेरे लिए समस्याएँ और आसान हो जाएँगी।

चोटी पर पहुँचने के लिए संघर्ष-जॉन अन्य ढंग से भी मेरी सहायता कर सकता था। वह प्रतिस्पर्धा वाला, महत्त्वाकांक्षी तथा एक सफल व्यापारी जैसा व्यक्ति है। वह यह नहीं अनुभव करता कि उसके लगातार इस प्रकार चिन्तित रहने से उसकी अधिवृक्क ग्रंथियाँ उत्तेजित होकर और अधिक adrenalin तथा noradrenalin नमक पदार्थ पैदा करती हैं। परिणाम वही होता है जो निकोटीन के पहुंचने से होता है अर्थात् तंग धमनियाँ, उच्च रक्तचाप और मेरे लिए तेज चाल।

(5) The point …………… a long time.
बात यह है कि यदि जॉन आराम से रहता है तो मुझे भी आराम मिलेगा। कभी-कभी की नींद भी सहायता कर सकती है। वह हल्के पढ़ने का कार्य (उपन्यास आदि) भी कर सकता है बजाय उन फाइलों के बोझ के जिन्हें वह दफ्तर से घर लाता है।

व्यायाम दूसरी वस्तु है। जॉन उन सप्ताहान्त खिलाड़ियों में से एक है जो आवश्यकता से अधिक व्यायाम करते हैं। वह अब भी पीछे से टेनिस के जाल के छोर तक भागना पसन्द करता है, किन्तु जब वह ऐसा करता है तब मेरा कार्य का बोझ सामान्य से पाँच गुना बढ़ जाता है।

जॉन को नियमित रूप से हल्का व्यायाम करना चाहिए। एक या दो किलोमीटर घूमना उसे लाभ पहुँचाएगा। दफ्तर की कुछ सीढ़ियों पर चढ़ना उसे हानि नहीं पहुँचाएगा। उसका दफ्तर दसवीं मंजिल पर है किन्तु वह दो मंजिल की सीढ़ियाँ चढ़ सकता है फिर लिफ्ट ले ले। ऐसी छोटी-छोटी बातें उसकी बहुत सहायता कर सकती हैं। जैसा कि मैं कह चुका हूँ कि चर्बी के इकट्ठा होने से मेरी धमनियों के मार्ग में रुकावट आयी है, किन्तु नियमित व्यायाम से रक्त प्रवाह के नये रास्ते विकसित हो जाएँगे। तब यदि एक धमनी बन्द भी हो जाएगी तब मुझे दूसरी धमनियों से खुराक मिल सकती है।

अन्त में भोजन की बात है। मैं जॉन को परहेज करने वाला व्यक्ति बनने को नहीं कह रहा हूँ। कुछ भी हो मेरी धमनियों में रुकावट पैदा करने में चर्बी को बहुत योगदान है। जॉन चर्बी से अपनी आवश्यकता की 45 प्रतिशत कैलोरी प्राप्त करता है और अन्य औद्योगिक देशों के समान, जो इसी प्रकार के भोजन खाते हैं, धमनियों के अवरुद्ध होने के कारण मरने वाले लोगों की सम्भावना पचास प्रतिशत है।

मैं ज्यादा माँग करने वाला व्यक्ति नहीं हैं। प्रत्येक दशा में मैं जॉन के लिए जो भी कर सकता हूँ करूंगा। मैं चाहूँगा कि वह कार्य के बीच में आराम भी करे, थोड़ा-सा दुबला-पतला हो जाए, नियमित व्यायाम करे, थोड़ा निश्चित होकर आराम करे। चिकनाई वाले पदार्थों को खाने में और सिगरेट पीने में कमी करे। यदि वह इन बातों का पालन कर ले, तो मैं जॉन के लिए एक लम्बे समय तक काम कर सकेंगी।

Understanding the Text

Explanations
Explain one of the following passages with reference to the context :
(1) From time to time …………… hum knowing. [2018]
Reference : These lines have been taken from the lesson ‘I am John’s Heart’ written by J.D. Ratcliff. [ N.B.: The above reference will be used for all explanations of this lesson. ]

Context : The author has made the human heart speak out its story itself when the bearer of the heart worries about it, he does so nearly always about wrong things.

Explanation : Heart says that it has to beat regularly to produce energy in order to set in motion the shrinking of its muscles. It compares this system to that of John’s car. Sometime, the mechanism for starting combustion in the engine of John’s car does not work. In the same way, the heart also fails to start and heaps one beat on top of another. It gives the impression that the heart has skipped a beat which it hasn’t. John will never expect how frequently it so happens.

(2) After a nightmare …………… slow my beat.
Context : In this lesson the writer deals with the structure and functioning of the human heart. The heart is the strongest organ of our body. It works all the twenty four hours. Its function is just like a pump. It pushes the blood into the whole body through blood vessels.

Explanation : In this passage we come to know in what condition the heart beats increase and how they can be slowed down. After a frightful dream at night the man is worried very much. So, the heart also runs faster. If man is at peace, the heart also comes at night at its normal speed. Moreover, the speed of heart beating can be controlled by rubbing the vagus nerves gently. They pass through the neck behind the ears. These nerves act as a brake.

(3) From time to time …………… loading on to me. Or The pain comes …………… on to me. [2015]
Context : In this lesson the writer deals with the structure and functioning of the human heart. It works all the twenty four hours. Its function is just like a pump. It pushes the blood into the whole body through blood vessels. But with mental worry and anxiety of a man, the heart beating also becomes faster.

Explanation : In this passage the heart makes it clear that he is not to be blamed for any trouble of the body. It tells John that his fatigue and giddiness are due to ear trouble. Sometimes he feels a sudden sharp pain in his chest while working in his office. John connects this trouble with the heart. But in reality it is due to over diet taken a few hours ago. Whenever there is any heart trouble due to excitement or over work heart itself sends out signal which indicates that it is not getting enough nourishment.

(4) When an artery …………… plugged artery. [2012, 17, 18]
Context : Whenever there is any heart trouble, heart sends out its signal. It indicates that it is not getting enough nourishment. The heart does not get its nourishment from the blood passing through its four chambers. But it gets its nourishment by its own coronary arteries.

Explanation : In this passage the heart says how heart attack happens. Sometimes either fat is deposited or a clot is formed in the coronary arteries. It blocks the artery. So, a portion of heart muscle which is fed by it dies and leaves a scar tissue. Thus, the supply through coronary arteries is interrupted and it causes heart trouble. Seriousness of the trouble depends upon the size and position of plugged artery.

(5) John comes from …………… minimize risk.
Context : John suffered from heart attack five years ago. But he was too busy to know about it. There was a sudden sharp pain in his small arteries. The dead tissue swept away and it took two weaks to recover.

Explanation : In these lines the writer says that John has hereditary character of heart disease. So, it is certain that sooner or later John must face the heart attack. No doubt he is helpless as regards heredity but by following certain necessary precautions he can lower the risk of serious heart disease.

(6) Smoking is …………… easier for me.
Context : The heart works like a pump all the twenty four hours. But its speed becomes faster with the mental worry or anxiety. It should be controlled. Heart attack is caused by the plugging of the coronary arteries. The seriousness of the trouble depends upon the size and position of plugged artery.

Explanation : In this passage the heart tells that smoking is very injurious and it is one of the causes of heart trouble. Excess smoking means absorption of poisonous substance named nicotine. It mixes in the blood and makes the blood vessels narrow and hard. It constricts arteries particularly in the hands and feet, so the heart has to use more pressure for pushing the blood. Heart beatings become rapid. If a man leaves smoking, the functioning of the heart will become easier.

(7) I’m not demanding …………… for a long time.
Context : There are three main causes of heart attack. First of them is the plugging of the coronary arteries. Second is excess smoking. Third cause is the constant worry and anxiety. The worry increases the action of adrenal glands which put more adrenalin into the blood.

Explanation : In this paragraph the heart says that he has no grudge with John or anybody else. It does its best under all circumstances. But it tells us some precautions

which everybody should practice. We should keep the weight of body under control. We should not allow the blood pressure raise higher. We should avoid smoking. We should not worry. Moreover, we should walk in the morning in fresh air or should have a light exercise.

Short Answer Type Questions

Answer one of the following questions in not more than 30 words:
Q. 1. How does the heart describe itself ? [2015, 18]
(हृदय अपनी व्याख्या कैसे करता है ?)
Answer :
The heart describes itself thus, “I am not beautiful, I have an unimpressive shape. I am red-brown in colour. My weight is 340 gm. I am pear shaped.”
(हृदय स्वयं की व्याख्या इस प्रकार करता है, “मैं सुन्दर नहीं हूँ। मेरा आकार भी प्रभावशाली नहीं है। मेरा रंग लाल-भूरा है। मेरा भार 340 ग्राम है। मेरा आकार नाशपाती के समान है।”)

Q. 2. What kind of machine is the heart ?
(हृदय किस प्रकार की मशीन है ?)
Answer :
The heart is like a pumping machine.
(हृदय पम्पिग मशीन के समान है।)

Q. 3. How much blood does the heart pump each day?
(हृदय प्रतिदिन कितना रक्त पम्प करता है ?)
Answer :
The heart pumps about 18000 litres blood each day.
(हृदय प्रतिदिन लगभग 18000 लीटर रक्त पम्प करता है।)

Q. 4. What are the two false notions about the heart ?
(हृदय के बारे में दो झूठे विचार कौन-से हैं ?)
Answer :
The two false notions about the heart are:
(i) it is romantic the home of feelings.
(ii) it is a fragile and delicate thing.
(हृदय के विषय में ‘दो झूठे विचार’ हैं कि–
(i) यह रोमांटिक है, भावनाओं का घर है।
(ii) यह बहुत कमजोर और नाजुक वस्तु है।)

Q. 5. In what way does the heart differ from the other muscles of the body?
(किस प्रकार हृदय शरीर की अन्य मांसपेशियों से भिन्न है ?)
Or
How strong is the heart in comparison to other organs of the body?
(हृदय मानव के अन्य अंगों की अपेक्षा मजबूत कैसे है ?)
Answer :
The muscles of the heart are stronger than the muscles of any other organ of body except the uterus of a woman.
(हृदय की मांसपेशियाँ स्त्री के गर्भाशय को छोड़कर शरीर के अन्य समस्त अंगों की मांसपेशियों से अधिक मजबूत है।)

Q. 6. When John is awake his heart has a rest period of half a second between beats. Is the rest period longer or shorter when John is asleep?
(जब जॉन जागा हुआ होता है तब उसका हृदय धड़कनों के बीच आधे सेकण्ड के लिए आराम करता है। जब जॉन सोया हुआ होता है तब क्या यह अवधि लम्बी हो जाती है या छोटी ?)
Answer :
When John is asleep, the rest period is longer because a large percentage of his capillaries are inactive and heart does not push blood through them.
(जब जॉन सोया हुआ होता है तब आराम की अवधि लम्बी हो जाती है, क्योंकि उसकी अधिकांश धमनियाँ निष्क्रिय हो जाती हैं और हृदय को उनमें रक्त नहीं भेजना पड़ता।)

Q. 7. Why does the heart not want John to be a heart neurotic ?
(हृदय जॉन को heart neurotic क्यों नहीं होने देना चाहता ?)
Answer :
The heart does not want John to be a heart neurotic because then John will worry constantly. This worry will be troublesome to John as well as to his heart. (हृदय नहीं चाहता कि जॉन heart neurotic हो जाए क्योंकि फिर जॉन लगातार चिन्ता करेगा। यह चिन्ता जॉन के लिए भी और हृदय के लिए भी परेशानी का कारण हो जाएगी।)

Q. 8. What is the condition when the heart beats increase from normal beats ? How can the rate be brought down ?
(वह कौन-सी स्थिति है जब हृदय की धड़कन सामान्य धड़कन से बढ़ जाती है ? धड़कनों की गति को कैसे कम किया जा सकता है ?)
Answer :
When a man is worried, the heart beats increase from the normal beats. Gentle massage on vagus nerve will bring down the rate of beats.
(जब कोई मनुष्य चिन्तित होता है, तब हृदय की धड़कनें सामान्य धड़कनों से बढ़ जाती हैं। वेगस नामक नसों पर हल्की-हल्की मालिश से इन धड़कनों की गति को कम किया जा सकता है।)

Q. 9. How does the heart tell John, that he is going to have a heart attack ?
(हृदय जॉन को कैसे बताता है कि उसे अब दिल का दौरा पड़ने वाला है ?) [2018]
Answer :
The heart sends a signal in the form of pain in chest which indicates the coming danger of a heart-attack.।
(हृदय सीने में दर्द के रूप में संकेत भेजता है जो दिल के दौरे के होने वाले खतरे के विषय में बताता है।)

Q. 10. How does the heart get its nourishment ? [2012, 18]
(हृदय अपना आहार किस प्रकार प्राप्त करता है ?)
Answer :
The heart gets its nourishment from the blood through its own coronary arteries.
(हृदय अपना आहार अपनी ही coronary arteries के द्वारा रक्त में से प्राप्त करता है।)

Q. 11. How do arteries get blocked ?
(धमनियों में रुकावट कैसे पैदा हो जाती है ?)
Answer :
Due to the fatty deposits the arteries get blocked.
(चर्बी जमा हो जाने के कारण धमनियों में रुकावट पैदा हो जाती है।)

Q. 12. What is the weak spot in the heart which is the greatest single cause of death?
(हृदय का सबसे कमजोर स्थान कौन-सा है जो अकेला ही सबसे बड़ा मृत्यु का कारण है ?)
Answer :
The coronary arteries is the weak spot in the heart. If there is any trouble, it may cause death.
(हृदय में coronary arteries सबसे कमजोर स्थान है। यदि इसमें कोई गड़बड़ हो जाए, तब वह मृत्यु का कारण बन जाती है।)

Q. 13. What are the two ways in which coronary arteries may get clogged ?
(वे दो कौन-से ढंग हैं जिनसे coronary arteries बन्द हो जाती हैं ?)
Answer :
Coronary arteries may get clogged if fatty deposits increase in the arteries or a clot of blood is formed in the artery.
(Coronary arteries बन्द हो सकती हैं यदि धमनियों के अन्दर चर्बी जमा हो जाए या रक्त का थक्का बन जाए।)

Q. 14. What sort of exercise should we take to keep our heart free from problems ?
(हृदय को समस्याओं से मुक्त रखने के लिए हमें किस प्रकार का व्यायाम करना चाहिए ?)
Answer :
A walk of a kilometre or two, climbing a couple of flights of stairs or any other light exercise will keep our heart free from problems.
(एक या दो किलोमीटर का घूमना, जीने की कुछ सीढ़ियाँ चढ़ना जैसे अन्य हल्के व्यायाम हृदय को समस्याओं से मुक्त रखेंगे।)

Q. 15. How does constant worrying cause problems to heart ?
(लगातार चिन्ता करना हृदय के लिए किस प्रकार समस्या पैदा करता है ?)
Answer :
Constant worrying continually stimulates adrenal glands to produce more violent stuff. These stuffs tighten the arteries and the blood-pressure becomes higher.
(लगातार चिन्ता करने से एड्रीनल ग्रन्थियाँ और अधिक हानिकारक पदार्थ पैदा करने लगती हैं। यह पदार्थ धमनियों को तंग कर देता है और रक्तचाप बढ़ जाता है।)

Q. 16. Who is more likely to have a higher blood-pressure-a fat or a lean person ? Why ?
(उच्च रक्तचाप किसे होने की सम्भावना है-मोटे आदमी को या पतले आदमी को ? क्यों ?)
Answer :
A fat man is more likely to have a higher blood-pressure. The excess fat has a lot of capillaries. The heart has to work harder to push blood through these capillaries.
(एक मोटे आदमी को उच्च रक्तचाप होने की सम्भावना अधिक है। अतिरिक्त चर्बी में असंख्य धमनियाँ होती हैं। हृदय को इन धमनियों में रक्त भेजने के लिए बहुत कठिन परिश्रम करना पड़ता है।)

Q. 17. If a person has high blood pressure, what should he do to bring down the pressure to safer levels ?
(यदि किसी व्यक्ति को उच्च रक्तचाप है, तो उसे सही स्तर तक लाने के लिए क्या करना चाहिए ?)
Or
What should a man do to reduce high blood-pressure ? [2009, 18]
(उच्च रक्तचाप को कम करने के लिए एक व्यक्ति को क्या करना चाहिए ?)
Answer :
To reduce high blood-pressure, a man should :
(i) get rid of excess fat,
(ii) avoid smoking,
(iii) relax a little, and
(iv) do mild exercise regularly.
(उच्च रक्त चाप को कम करने के लिए व्यक्ति को
(i) अत्यधिक चर्बी से छुटकारा पाना चाहिए,
(ii) धूम्रपान से बचना चाहिए,
(iii) थोड़ा आराम करना चाहिए, तथा ,
(iv) रोजाना हल्का व्यायाम करना चाहिए।)

Q. 18. How does smoking increase blood-pressure ? [2009]
(धूम्रपान रक्तचाप को कैसे बढ़ाता है ?)
Or
How is smoking injurious to health according to J.D.Ratcliff ? [2015, 17, 18]
(जे०डी० रेटक्लिफ के अनुसार धूम्रपान स्वास्थ्य के लिए कैसे हानिकारक है?)
Answer :
When a person smokes, nicotine enters his blood. Nicotine is a poisonous substance. It makes the arteries hard and narrow, especially of hands and legs. So, the heart has to do more work to push the blood through these blood vessels. So, the blood-pressure increases.
(जब कोई व्यक्ति सिगरेट पीता है तब निकोटीन नामक पदार्थ उसके रक्त में मिल जाता है। निकोटीन एक जहरीला पदार्थ है। यह धमनियों को, विशेष रूप से हाथ और पैरों की धमनियों को, कठोर और तंग बना देता है। अतः दिल को इन नसों में खून भेजने के लिए अधिक कार्य करना पड़ता है। इसलिए रक्तचाप बढ़ जाता है।)

Q. 19. What particular foods should the heart patient avoid ? [2017]
(हृदय रोगी को किन-किन विशेष भोजनों से बचना चाहिए?)
Answer :
A heart patient should avoid foods rich in fats and giving high number of calories.
(हृदय रोगी को ऐसे भोजन से बचना चाहिए जिनमें चर्बी अधिक हो और जिनसे अधिक कैलोरी मिलती है।)

Q. 20. What part does heredity play in heart troubles ?
(हृदय की परेशानियों में आनुवंशिकता की क्या भूमिका है ?)
Answer :
Heredity plays an important role in the heart troubles. It cannot be avoided but its effect can be minimized.
(आनुवंशिकता हृदय रोगों में मुख्य भूमिका निभाती है। इससे बचा नहीं जा सकता, किन्तु इसके प्रभाव को कम किया जा सकता है।)

Q. 21. What should a man do to avoid heart-attack ? Describe briefly. [2011, 15, 17, 18]
(हृदय गति रुकने से बचने के लिए मनुष्य को क्या करना चाहिए? संक्षेप में वर्णन कीजिए।)
Answer :
To avoid heart attack man should follow the following precautions :
(i) should reduce overweight,
(ii) should avoid smoking,
(iii) should relax more and,
(iv) should have light exercise and balanced diet.
(हृदय गति रुकने से बचने के लिए मनुष्य को निम्नलिखित सावधानियाँ बरतनी चाहिए
(i) अधिक भर को घटना
(ii) धूम्रपान से बचना
(iii) अधिक आराम
(iv) हल्का व्यायाम और संतुलित भोजन

Q. 22. What is heart if it is not a romantic character? [2017]
(यदि हदय एक रोमांटिक पात्र नहीं है तो यह क्या है ?)
Answer :
If heart is not a romantic character, it is a pumping machine.
(यदि हृदय एक रोमांटिक पात्र नहीं है तो यह एक पम्प करने वाली मशीन है।)

Vocabulary

Choose the most appropriate word or phrase that best completes the sentence :
1. I weigh 340 grams, am red-brown in colour and have an …………… shape. [2018]
(a) unpleasant
(b) unimpressive
(c) unfair
(d) unsound

2. Whatever you may have heard about me (heart) from poets, I am not a very …………… character. [2014, 17]
(a) pathetic
(b) romantic
(c) heroic
(d) classic

3. No muscles in the body are as strong as I am except those of a woman’s …………… as she gives birth.
(a) stomach
(b) womb
(c) belly
(d) uterus

4. We can slow down heart beat by …………… on vague nerves.
(a) gentle massage
(b) gentle pressure
(c) brisk massage
(d) slow running

5. John blames almost everything on me. But I (heart) have …………… to do with his fatigue.
(a) a little
(b) the little
(c) little
(d) nothing

6. When I (heart) am in trouble, I usually send out …………… only after undue exertion or emotion.
(a) a light signal
(b) a pain signal
(c) an alarm signal
(d) a sound signal

7. Heart is fed by his own two ……………
(a) coronary arteries
(b) pulmonary arteries
(c) major arteries
(d) minor arteries

8. The greatest single cause of death is ……………
(a) fatigue
(b) insufficient sleep
(c) worry and anxiety
(d) trouble in coronary arteries

9. Any one can bring out his blood pressure to safer levels by reducing ……………
(a) his unusual height
(b) his work load
(c) excess weight
(d) quantity of food

10. Smoking is dangerous to heart because ……………
(a) it accelerates the heart beat
(b) it has a dangerous substance named nicotine
(c) it slows down heart beats
(d) it makes our veins inactive

11. Reducing the body weight, regular exercise, more relaxation and control on smoking are some of the …………… for a healthy heart.
(a) necessities
(b) uses
(c) precautions
(d) harms,

12. Also, while John sleeps, a large percentage of his capillaries are …………… so, as I don’t push blood through them, my beat slows from a normal 72 a minute down to 55.
(a) active
(b) inactive
(c) blocked
(d) open

13. John likes catapults …………… than anything else.
(a) more.
(b) much
(c) enough
(d) little

14. All the same …………… seem to play some role in building up those blockage forming in my arteries.
(a) proteins
(b) carbohydrates
(c) fats
(d) calories

15. From …………… my ignition system gets momentarily out of tune.
(a) pillar to post
(b) beginning to end
(c) top to bottom
(d) time to time

16. From time to time, my ignition system gets momentarily out of …………… just like the ignition system of John’s car. [2011]
(a) tune
(b) dune
(c) pume
(d) tone

17. I am not getting enough …………… to cope with the work he is loading on to me. [2018]
(a) energy
(b) nourishment
(c) compliment
(d) supplement

18. When John thinks of me at all, he thinks of me as …………… and delicate. [2009, 15]
(a) soft
(b) soggy
(c) fragile
(d) fragrant

19. How do I get my nourishment ? From the …………… of course.
(a) blood
(b) heart
(c) tissues
(d) arteries

20. Climbing a couple of flight of …………… to his office wouldn’t hurt either.
(a) spares
(b) stares
(c) stairs
(d) scarce

21. I hang by ligament in the …………… of his chest. [2013, 18]
(a) middle
(b) core
(c) centre
(d) deep

22. You must give …………… your bad habits. [2015]
(a) after
(b) away
(c) up
(d) out

23. Then, if our artery closes down, …………… are others to nourish me.. [2015]
(a) here
(b) where
(c) there
(d) their

24. Smoking is a …………… violent stuff. [2015]
(a) gritty
(b) nitty
(c) pretty
(d) petty

25. John hardly …………… thinks of me which is good. [2016]
(a) never
(b) ever
(c) always
(d) sometimes

26. Fatty deposits begin to …………… up in the coronary arteries. [2018]
(a) build
(b) band
(c) bang
(d) bind

Answers :
1. (b), 2. (b), 3. (d), 4. (a), 5. (c), 6. (b), 7. (a) 8. (a), 9. (c), 10. (b), 11. (c), 12. (b), 13. (a), 14. (c), 15. (a), 16. (a), 17. (b), 18. (c), 19. (a), 20. (c), 21. (c), 22. (c), 23. (c), 24. (c), 25. (b), 26. (a). A

We hope the UP Board Solutions for Class 12 English Prose Chapter 5 I am John’s Heart help you. If you have any query regarding UP Board Solutions for Class 12 English Prose Chapter 5 I am John’s Heart, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment